Postimees 1946. aastal: New York valiti Ühinenud Rahvaste organisatsiooni alatiseks asukohaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peahoone New Yorgis.
ÜRO peahoone New Yorgis. Foto: Wikipedia

Peaassamblee pleenum valis New Yorgi linna Ühinenud Rahvaste organisatsiooni asukohaks. Siin linna piirides, Manhattani saarel eraldatakse mitu kvartaali pilvelõhkuja ehitamiseks, kuhu mahutatakse Ühinenud Rahvaste organisatsiooni aparaat, leiavad aset tema organite istungid jne.

Tuleb tähendada, et organisatsiooni alatise asukoha valimisele eelnes selle küsimuse kauakestnud arutamine erilises Peaassamblee komitees ning suur kulissidetagune askeldus. Mõned mõjukad Ameerika ringkonnad tegid igati takistusi selleks, et Ühinenud Rahvaste organisatsioon jääks New Yorgi linna piiridesse: nad taotlesid organisatsiooni üleviimist kas Ühendriikide Vaikse ookeani rannikule San Franciscosse või Philadephiasse või ühte vaiksesse asulasse New Yorgi ümbruses. Nendele kulissidetagustele manöövritele seisis otsustavalt vastu Nõukogude delegatsioon, kes ütles, et Ühinenud Rahvaste organisatsiooni alatiseks asukohaks tuleb valida selline punkt Ameerikas, mis oleks võimalikult kergemini juurdepääsetav Euroopa delegatsioonidele. Mitmesugustest Ameerika linnadest, vastab New York sellele nõudmisele kõige rohkem.

20.12.1946

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles