Palo: tervise edendamisel kadugu erisoodustusmaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rühmatund Pärnu spordiklubis Tervisex
Rühmatund Pärnu spordiklubis Tervisex Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Rahvastikuminister Urve Palo arvates võiks kaaluda erisoodustusmaksu kaotamist inimeste tervise edendamisse tehtavatelt maksetelt, nagu spordikulud, põhjalik tervisekontroll ja taastusravi.

Palo hinnangul on tööhõive suurendamiseks asjakohased töötajate tervisele suunatud investeeringud, mis vähendavad haiguste ja töövõimetusega seotud probleeme, vahendab aripaev.ee.

«Tervise hoidmisel aitab kaasa ka mitmekülgne ning parem haridus, sest parema haridusega inimesed säilitavad aktiivsuse ja innovatiivsuse kauem ning hoolitsevad oma tervise eest teadlikumalt,» kirjutab Palo.

Palol on hea meel, et uue töölepinguseaduse vastuvõtmise järel kaob lõpuks erisoodustusmaks investeeringutelt, mis tehakse tööandja poolt töötajate tasemekoolitusse, kuid tema arvates võiks kaaluda erisoodustusmaksu kaotamist ka inimeste tervise edendamisse tehtavatelt maksetelt, näiteks nagu spordikulud, põhjalik tervisekontroll ja taastusravi.

Rahvastikuminister märgib, et töökoha valikul mängib võimalus ühitada oma töö- ja pereelu aina suuremat rolli. Kui küsida Eestis inimeste käest, mis on nende jaoks töö puhul tähtis, siis nimetatakse töökoha kindluse ja palga järel just võimalust ühitada oma töö- ja pereelu. Samas leiab 46 protsenti eestimaalastest, et töö ja pereelu ühitamine on neile raske.

Eesti meeste tööhõive on Euroopa keskmiste seas, Eesti naiste tööhõive aga üks kõrgemaid Euroopas ja seda vaatamata suurele hariduse omandajate arvule, suhteliselt pikale lapsehoolduspuhkuse perioodile ja suurenevale sündimusele.

Naiste osakaal, kes sooviksid majandusliku kindlustatuse korral tööst loobuda, on aastate jooksul vähenenud. Kui 2000. aastal oli naisi, kes partneri piisava sissetuleku korral koju jääksid 23 protsenti, siis 2005. aastal vaid 10 protsenti. Meestest sooviks samadel tingimustel tööst loobuda vaid 2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles