Peeter Langovitsi tagasivaade: Preatoni äratas Demini

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1998. Demini kaubamaja Tallinnas.
1998. Demini kaubamaja Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Itaalia ärimeeste Ernesto Preatoni ja Davide Bizzi kinnisvaraarendusfirmale Pro Kapital, kelle prioriteet oli ka Tallinna vanalinnas kinnisvara soetamine ja selle renoveerimine, jäi 1997. aastal silma tühjalt seisev ja lagunev maja Viru ja Vene tänava nurgal. Otsustati see korda teha ja taas raha teenima panna. Investeeriti 75 miljonit krooni ja 10. detsembril 1998 avati seal pidulikult oma ajaloolises paigas Demini kaubamaja.

25. novembril 1826 avas Peterburist Tallinna tulnud ärimees Wassili Demin Viru ja Vene uulitsa nurgal, selleaegse turu ääres oma kaupluse. Juba tollal kujunes Viru tänavast keskne kaubandustänav. Viru tn 1 oli tollal madal kaupluseruumiga maja. Vana ühekordse maja asemele ehitati samale kohale suurem hoone, mille projekteeris arhitekt P. Knüpfer 1881. aastal. Peagi valminud neljakordses kivimajas olid äripinnad ja eluruumid.

1886. aastal avas majaomanik Demini kaubamaja. Algul oli esimesel kahel korrusel Demini kaubamaja, kolmandal ja neljandal korrusel korterid. Ühes vanalinna käidavaimas kohas alustas 1888 tegevust hobutrammiliin, millega sai otse kaubamaja eest Vanalt turult Kadriorgu sõita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles