Vabaerakondlase ettepanek: reisimine muudaks eestlase sallivamaks (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matkaja. Foto on illustratiivne.
Matkaja. Foto on illustratiivne. Foto: Jivopit.com

Teeme katuserahade eest rahastu, mis hakkaks välja loosima reise inimestele, kellel pole Eestist välja saanud, soovitab Olev Vaher Vabaerakonnast.

Sõbraliku kooseksisteerimise lahendus on ilmavaade, kus me näeme eliidi manipulatsioonid läbi ja ei allu neile. See tähendab, et me ei seo jäigalt ja üksüheselt EKREt ja rahvuslust/konservatismi, reformikaid ja majandusedu jne. Vaadelgem endale sobivaid väärtusi ja tõekspidamisi parteidest lahus. Destruktiivne on see, kuidas me alateadlikult valime poole ja lõhestume, olles kerge saak valimistel. Vähe­haritud, väiksema silmaringiga inimestega on poliitikutel lihtne manipuleerida. Kes sellest võidab? Mitte ainult isa-poeg Helmed, vaid ka Kaja Kallas, Jüri Ratas, Jevgeni Ossinovski jt. Kas see pole valitsuse tegemata töö? Valitsus on kogu Eesti, iga eestlase oma, aga «kartell» toimetab nii, et ainult omad onu-tädipojad saavad jaole, teised pühkigu suu puhtaks!

Kuidas olukorda parandada? Reisimist ja uute kogemuste omandamist tuleks igal võimalusel soodustada, sest see aitaks vähendada maailmavaatelisi lõhesid. Esiteks võiks kas või katuserahade eest luua rahastu, mis hakkaks välja loosima reise inimestele, kellel pole viimase 25, 20, 15 või ka 10 aasta jooksul olnud Eestist võimalik välja reisida.

Kõikide lennureiside check-in’id jätavad andmebaasidesse märke maha ja kui kodanikul puudub märge pikema aja jooksul, siis saab ta loosimises osaleda. Süsteem võiks olla selline, et iga viis aastat annab ühe loosimises osalemise võimaluse.

Usun, et sellise algatuse tulemusel kodanike lojaalsus oma riigi suhtes kasvab ja nii mõnigi halli või Vene passi omanik mõtleb enne hoolega, kas maksab Eesti kodakondsusest loobuda. Koolinoortele on olemas selline programm, mis toetab kaasaegse inimese oskuste hulka kuuluvat reisimise oskuse arendamist ja võimalust tutvuda erinevate rahvuskultuuridega. Kas sealt ei tekigi põlvkondade vahel üha suuremat lõhet, kuna erinevate kogemuste tõttu mõistetakse maailma erinevalt?

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles