Postimees 1994. aastal: Eesti valitsus kaldub pooldama Estonia vraki üles tõstmata jätmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisiparvlaev Estonia.
Reisiparvlaev Estonia. Foto: .

Peaminister Andres Tarandi sõnul kaldub Eesti valitsus pooldama seisukohta, et hukkunud reisiparvlaeva Estonia vrakki ei tohiks merepõhjast üles tõsta.

Tarand ütles eilsel pressikonverentsil, et valitsus kaldub Rootsi eetikakomisjoni seisukoha poole. Rootsi eetikakomisjon teatas, et Estonia vrakki ei tohiks merepõhjast üles tõsta.

Eesti peaminister toonitas samas, et tegemist on vabas vormis avaldatud seisukohaga ning lõpliku otsuse teeb valitsus homme.

Esmaspäeval esitas Rootsi mereamet kokkuvõtte Estonia vraki veealustest uuringutest Rootsi valitsusele, homme peab Rootsi valitsus otsustama, mida Estoniaga ette võtta. Praegu on kaalumisel kolm võimalust: tõsta Estonia pinnale, tuua tuukrite abiga laevast välja sinna jäänud surnukehad või täita merepõhjas lebav laevavrakk liivaga. Rootsi mereamet kinnitas uuringute kokkuvõttes, et Estonia ülestõstmine on võimalik, kuid sellega on seotud palju psühholoogilisi ja tehnilisi probleeme.

Rootsi mereamet ei teinud valitsusele mingit ettepanekut, Rootsi eetikakomisjon soovitas aga Rootsi teede- ja sideministrile Ines Uusmannile, et hukkunud reisiparvlaeva Estonia vrakki ei tohi merepõhjast üles tõsta. Eetikakomisjoni arvates tuleks see ala eraldada katastroofis hukkunute surnuaiaks.

14.12.1994

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles