Ahto Lobjakas: Hiina horoskoop

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Ennustamine on tänamatu töö. Kes iganes tõmbas 1990. aasta paiku globaalsetest jõujoontest tulevikuvektoreid, võis toona igati mõistlikult ennustada, et Jaapan võtab peagi USA-lt üle maailma suurima majanduse tiitli. Nii ei juhtunud.

Hiina väga kiire kasv viimasel kümnendil on viinud sarnaselt lineaarsete järeldusteni. Võib olla, et Hiina kasv jätkub. Võimatu pole samas, et ekspordile ehitatud buum katkeb ning Hiina jõukus hakkab kaardimajakesena koost pudenema. Pole võimatu, et see on USA presidendi Donald Trumpi üks eesmärkidest. Tema administratsioon on identifitseerinud Hiina ühena USA peamistest strateegilistest konkurentidest.

Trumpi tariifisõda Hiinaga võib olla lühinägeliku ja piiratud majandusmõistmise tulemus, aga tagajärjed saavad sel olema igal juhul. Kuigi kaubandussõjas Hiinaga jätkub veel ligi 80 päevaks vaherahu, arvestatakse toimuv üleilmsesse konjunktuuri juba praegu sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles