Neeme Väli ja Peeter Hoppe: mida erakonnad valimiste eel riigikaitse valdkonnas lubavad? (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe väliharjutus Järva vallas, Ervital. Pilt on illustratiivne.
Kaitseväe väliharjutus Järva vallas, Ervital. Pilt on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Kindralmajor reservis Neeme Väli ja brigaadikindral reservis Peeter Hoppe võtavad luubi alla erakondade riigikaitsealased lubadused ja annavad neile omapoolse hinnangu.

3. märtsil 2019 toimuvad järgmised riigikogu valimised. Tänaseks on avalikult ligipääsetavad esimesed valimisprogrammid, mõned erakonnad on jõudnud ministrikandidaatide nimetamiseni. Seega on paras aeg vaadata, mis suunas liigub erakondade julgeolekupoliitiline mõtlemine. Otsisime kattuvusi ja erinevusi, aga ka uusi mõtteid ja võimalikke suunamuutusi.

Paraku ei ole põhjust arvata, et maailm meie ümber on viimaste aastatega stabiilsemaks muutunud, järelikult peaks iga programm sisaldama riigikaitse arengut kirjeldavaid seisukohti. Ka praeguse valitsuskoalitsiooni aluspõhimõtetes on välis- ja julgeolekupoliitikat ning riigikaitset kajastav osa sätestatud koheselt peale eessõna, esimese peatükina.

Tõsi, kõigi valimislubadused pole tänaseks veel lõplikult formuleeritud ja avalikustatud programmide detailsus on ebaühtlane.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles