Postimees 1934. aastal: teine lendlehtede protsess

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõjalased tervitamas Võrru saabunud kindral Andres Larkat (1933).
Vabadussõjalased tervitamas Võrru saabunud kindral Andres Larkat (1933). Foto: www.estonica.org

Täna tuli Tallinna sõjaringkonna kohtus arutusele järjekorras teine protsess, mis seotud «vabadussõjalaste rahvaliikumise» lendlehtede levitamislugudega möödunud kevadel. Kaebealused on enamikus Viljandimaa inimesed, kogusummas üheksa. Nendest oli Reinhold Johanson omal ajal kindral Larka adjutandiks vabadussõjalaste erakonnas.

Lendlehtede levitamine toimus maikuu alul Tallinnas peetud vabadusristi vendade päeva puhul. Reinhold Johanson oli siis oma koduvalla - Vana-Tänassilma mehed kokku käsutanud oma korterisse, andes neile kaasa lendlehti. Mehed olidki siis lendlehti lugemiseks jaganud oma tuttavatele, kuid varsti sai politiline politsei asjale jaole ja lendlehtede levitajad võeti vastutusele. Sisult olid lendlehed samalaadsed kui needki, mida trükkis ja levitas möödunud protsessi peakaebealune William Tomingas.

Nagu süüdistusaktist näha, olnud lendlehti 3 liiki. Lendlehed olnud paljundatud schapirograafil, muist kirjutusmasinal. Lendlehtedes kutsuti üles kaitseväelasi loobuma truudusvandest, riigile makse mitte maksma jne.

Kohtualustest tunnistas enese süüdi otsekoheselt ainult R. Johanson. Viis kaebealust seletas, et nemad on küll lendlehti levitanud, kuid pole teadnud nende sisu, kolm eitasid süüd kategooriliselt. 4.12.1934

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles