Kõrgkoolireformi äraspidine mõju (5)

Martin Ehala
, Meie Eesti toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisüliõpilasi on tasuta kohtadel järjest enam.
Välisüliõpilasi on tasuta kohtadel järjest enam. Foto: Pm

Üks suuremaid viimase aja hariduspoliitilisi ebaõnnestumisi oli 2013. aasta kõrgharidusreform, millega keelati mitme õppekeelega õppekavad ja sätestati, et eestikeelsel õppekaval täiskoormusega õppivalt üliõpilaselt ei tohi võtta õppemaksu. Reformi eesmärk oli kindlustada eestikeelset kõrgharidust.

Tulemus on risti vastupidine. Osalise ingliskeelse õpetusega õppekavad muudeti täiesti ingliskeelseks, et mitte loobuda neil õpetavatest välisõppejõududest. Ja õppemaksu küsimise võimalus muutis ingliskeelsete kavade arendamise ülikoolidele atraktiivsemaks kui eestikeelsete arendamise.

Õppekavade ingliskeelestumise tagajärjel vähenes oluliselt eestikeelsetel kavadel õppivate välistudengite arv (vt joonist). Kui mõni aasta tagasi õppisid Soomest pärit üliõpilased veel eestikeelsetel kavadel, siis nüüd on need kavad juba ingliskeelsed.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles