Martin Mölder: 13 nädalat valimisteni – võit, mis näeb välja nagu kaotus (4)

Martin Mölder
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Mölder.
Martin Mölder. Foto: Maili Vilson

Mingisugusest konsensusest pole märkigi, see tuleks alles ehitada. Päris nõrk võit ränderaamistiku toetajatele, kirjutab politoloog Martin Mölder.

Kui naeruväärselt väike osa valijatest usaldab erakondi, siis ei ole poliitikutel võimalik väga tihti ja valjusti öelda, et las me teeme otsuseid ja ärge te, lihtrahvas, liiga palju häält püüdke teha.

Võiks pikalt arutleda selle üle, kui palju peaksid riigi välispoliitilised otsused, eriti veel valimiskampaania ajal, sõltuma avaliku arvamuse hetkeseisust. Ei ole aga mõeldav, et valitsus viib pikemas perspektiivis riiki suunas, millega valijate enamus nõus ei ole. Ei pea tellima arvamusküsitlusi tunnetamaks, et praeguseks ei ole Eesti valijate hulgas üksmeelt selle globaalse rändega seotud ning poliitiliselt kohustava deklaratsiooni toetamise suhtes. Kas see on info puudumise küsimus või mitte, on teine teema.

Nagu nädala alguses teada saime, ei hääletanud nende erakondade hulgas, kes olid rändeleppe poolt, riigikogus ainsana oma valijate vastu sotsiaaldemokraadid. Leppe vastu ja oma valijatega samal poolel olid aga Isamaa ja EKRE ning ilmselt ka Vabaerakond.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles