Eva-Liisa Luhamets: mehed, te võite olla kangelased! (3)

, sotsiaalkaitseministri nõunik, Isamaa
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eva-Liisa Luhamets
Eva-Liisa Luhamets Foto: Gen Vagula

Käisin aasta tagasi Ateenas. Olin sõidust väsinud ja siis juhtuski, et teel lennujaamast hotelli varastati mu käekotist rahakott. Ilmselgelt oleksin pidanud oma kotti paremini valvama. Aga keegi siiski ei süüdistanud, nagu oleksin ise oma käitumisega põhjustanud varguse.

Ometi, mis puudutab naistevastast vägivalda, eelkõige seksuaalvägivalda, siis ikka süüdistatakse juhtunus ohvrit. Näiteks TNS Emori 2014. aasta uuringus pidas 47 protsenti vastajatest naissoost seksuaalvägivalla ohvrit juhtunu eest vastutavaks. Ohvritele heidetakse sageli ette, et nad kandsid seksikaid rõivaid, tarvitasid liiga palju alkoholi, läksid vabatahtlikult kaasa, ei tõrjunud ründajat füüsiliselt eemale jne.

Teatud asjaolud võivad teha kurjategijatele naiste ründamise lihtsamaks, aga need ei põhjusta vägivalda. Vägivald saab alguse sellest, et keegi otsustab, et tal on õigus kellegi teise elu ja keha üle otsustada, ta ei näe teises inimest, vaid objekti, mida võib kasutada oma soovide rahuldamiseks. Kuriteos jääb alati ainuisikuliseks vastutajaks teo toimepanija. See peaks kajastuma ka ühiskonna hoiakutes.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles