Eerik-Niiles Kross: Kertši kriis on ohtlikum kui Krimmi kriis (43)

Eerik-Niiles Kross
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross
Eerik-Niiles Kross Foto: Tairo Lutter

Krimmi annekteerimisel üritas Kreml oma tegevust vähemalt maskeerida, nüüd on agressioon aga häbenematu ja avalik, kirjutab Eerik-Niiles Kross (Reformierakond).

Vene sõjalaevad ründasid 25. novembril Mustal merel Kertši väina lähistel Aasovi merre ja sealt edasi Ukraina Mariupoli sadamasse suunduvaid Ukraina mereväe aluseid. Avati tuli laevameeskondade pihta, haavates kuut meremeest, kolm laeva hõivati. Tänaseks on sõjavangidest madrused Krimmis Vene kohtu all, Moskva keeldub neid Ukrainale välja andmast ja president Putin keeldub president Porošenkoga telefonikõnesid pidamast. Operatsioonis osalesid ka vähemalt neli Vene sõjaväekopterit ja eriüksuslased.

Viimastel päevadel on mitmes lääne väljaandes ja isegi Postimehes kõlanud jutt, nagu oleks toimuv «kasulik mõlemale poolele», räägitakse isegi seda, et tegu oli «Ukraina provokatsiooniga». Viimast räägib muidugi eelkõige Moskva. Kuid läänes Ukraina valitsuse ja presidendi suhtes viimastel aastatel vaikselt maad võttev umbusk on loonud Moskva spinmeister’itele kahjuks viljaka pinnase taolise ogaruse levitamiseks.

Kommentaarid (43)
Copy
Tagasi üles