14 nädalat valimisteni. Evelyn Sepp: «õiglase kaubanduse» hind Eesti poliitikas

Evelyn Sepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare park.
Tammsaare park. Foto: Sander Ilvest

Selle nädala märksõnadeks on ekrestunud Isamaa, valitsusvastutusest loobunud valitsus ja «õiglase kaubanduse» hind Eesti poliitikas, kirjutab poliitikavaatleja Evelyn Sepp.

Nädal on olnud ehmatav ja hirmutav. Ma ei näe parlamendimaastikul siiani ühtegi parteid, kes oleks püüdnud selles tormis inimestele vähimalgi määral turvatunnet luua ja kõvasti kõikuvat paati stabiliseerida. Oma põhiseaduslikku kohust, vannet Eesti Vabariigi ees täita, või hüsteerilist avalikku debatti asjakohase infoga jahutada. Vastupidi. Pea kõik parteid võtsid nõuks meie avalikku korda kollektiivselt rünnata.

Allegooriat kasutades kordus sel nädalal sama, mis 2007. aasta aprilliöödel, mis lõppesid ühe sümbolkuju kõrvaldamisega Tallinna kesklinnast. Nüüdsele poliitmöllule andis aga veidrat lisatooni Eestit üha enam lõhestava ajaloolise poliitpuusliku tagasitoomise «üksmeelne otsus» pealinna sambakomisjoni poolt, mille järgi saaks Konstantin Päts auväärselt irvitava koha rahvakirjanik A. H. Tammsaare kõrval. Raske on mitte näha ka selles sammus muud kui küünilist, hoolimatut ja intellektuaalselt küündimatut püüdu taasetendada 2007. aasta sündmusi, kütta konflikti ja ühiskondlikku pinget, aga sedapuhku juba groteski võtmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles