Postimees 1946. aastal: eesti tööliste jutustused Moskvast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oktoobriparaad Moskvas 1946. aastal.
Oktoobriparaad Moskvas 1946. aastal. Foto: SCANPIX/internet

Oktoobripidustuste ajal Moskvat külastanud Eesti tööliste delegatsioonist osavõtjad jutustavad nüüd vabariigi töötajaile oma muljeid. 15. novembril esinesid nad Tallinna ametiühingute aktiivi koosolekul. Esimesena võttis sõna Georg Villemson, kes rääkis oma kõnes Punasest väljakust ja sõjaväeparaadist.

«Mind üllatas Punane väljak,» ütles ta, «oma massiivsuse ja iluga. Ma vaatasin vaimustusega Kremli sakilisi müüre, rubiintähti, Lenini mausoleumi. Kui pidulikult kõlas riigihümn, kui seda mängis määratu suur orkester! Vaimustusega vaatasin vägesid, kes marssisid mööda väljakut. Eriti kaunilt marssisid sõjaväe-akadeemiate õpilased, kaardiväelased püssidega, kuulsusrikas ratsavägi, keda vaatlejad tervitasid aplausiga.»

Sm. Villemson ütles, et mausoleumi külastamisel lubati Eesti delegatsioonil viibida 10 minutit Vladimir Lenini kirstu juures.

Trükikoja «Punane Täht» tööline A. Kivi jutustas Lenini muuseumi külastamisest. «Mulle kui trükitöölisele jäi selgesti meelde saal, milles kujutati Lenini ja Stalini võitlust bolševistliku ajalehe «Pravda» loomise eest. Revolutsioonimuuseumis üllatas mind kingituste hulk saalis, mida nõukogude rahvad ja kogu maailma töötajad on saatnud suurele Stalinile.»

22.11.1946

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles