Karmo Tüür: ränne ei ole paratamatus (14)

Karmo Tüür
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karmo Tüür
Karmo Tüür Foto: Margus Ansu

Esimest korda Eesti lähiajaloos tekitab välispoliitiline ühismõtlemine tõrke. Lausa sellisel tasemel, et ähvardab valitsuse uppi ajada. Mõistagi võib küsida, kas valimiste-eelses enesekehtestamise tuhinas poleks tüli puhkenud nii ehk naa, selle või teise küsimuse üle, kuid see pole oluline.

Oluline on see, et hetkel näikse rändeküsimus tervet tuba täitvat. Hea tahk asja juures: kohalikul tasemel tahetakse kaasa mõelda globaalselt olulisele teemale. Halb tahk: pahatihti ei räägita probleemi sisust, vaid sõimatakse konkreetseid inimesi, kes on võtnud ühte- või teistpidi väita.

Ilmselt tuleb leppida tõdemusega, et ränne saab tõepoolest olema üks selle sajandi suuri väljakutseid. Kuid prooviks sellest rääkida nii, et ei näita näpuga, ei isiku ega erakonna ega maailmavaate pihta? Kasvõi nädal aega või siis vähemalt päevakenegi? Kas suudame?

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles