Pühvlikari trampis rändelepet (29)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühvel.
Pühvel. Foto: Mariusz Prusaczyk / PantherMedia / Mariusz Prusaczyk

Eilse «Esimese stuudio» poliitseltskond pani rändeleppe teemas kappama nagu kari teadmata põhjusel hullunud pühvleid, saatejuhtide katseist kõige segipeksmist takistada suuremat välja tegemata.

Saatesse oli tulnud vaid kaks poliitikut, keda võib sellel teemal asjatundjaks pidada: need olid Reformierakonda esindanud eurosaadik, endine välisminister Urmas Paet ja praegune välisminister, sotsiaaldemokraat Sven Mikser. Nende teemaesitus oli veenev, rahulik, sidus ja ka argumenteeritud. Välisministritausta tõttu oli neil eelis, mille mõlemad väga hästi ära kasutasid. Mikseri muie EKRE juhi Mart Helme purtsatuste ajal oli küll kõnekas, ent nii tema kui ka Paet jäid teiste parteide esindajate suhtes viimseni lugupidavaks ja asjalikuks.

Et Isamaa justiitsminister Urmas Reinsalu otsustas pidada kõige tähtsamaks argumendiks oma partei valijate emotsioone ja mitte juriidilisi argumente, oli kahtlemata teadlik valik. Tegelikult üsnagi asjatundliku juristina ei tee Reinsalu kaugeltki mitte esimest korda otsust hüljata erialased teadmised ja keskenduda poliitilise profiidi lõikamisele. Reinsalule meeldib tonte seinale maalida, neid ise kartma hakata ja oma valijaid tegusalt nende hirmudega nakatada: meenutagem kas või tema lõputut okupatsioonikahjude sissenõudmist. Reinsalul on Isamaas tugev positsioon ja sedasorti sihitu laamendamine meeldib tema valijatele.

Enam-vähem sama kehtib Mart Helme kohta. Eriti lustakas oli Helme kaudne tunnistus, et ingliskeelsete tekstidega tutvumine käib talle üle jõu – mis võib-olla päris tõsi ei olegi, aga jällegi: valijatele see meeldib! No mis mõttes peame teisi keeli oskama – terve maailm peab meiega eesti keeles rääkima, eks ole. Või siis olgu üldse vait, kui eesti keelt ei oska. EKRE valijatele võib soovitada välisministeeriumi kokku pandud materjali ränderaamistiku asjus, selles on teema korduma kippuvate küsimuste vormis lihtsalt ja arusaadavalt kokku võetud. Ei saa ka kurta, et oleks üle jõu pikk lugemine.

Andres Herkel Vabaerakonna esindajana laulis Reinsaluga enam-vähem ühte laulu, ainult registreid oli tal vähem: enesekordused kippusid peale juba paari esimese tiraadiga, mis reetis, et ilmselt polnud aega lepet lugeda. Keskerakonna eest kõnelenud Enn Eesmaa suutis kogu oma esinemise maha pidada ühteainsamatki sidusat mõtet esitamata: nii seisukohavaba ja seosetu jutt on kahtlemata Keskerakonna, aga võib-olla mitte päris Jüri Ratase vääriline: peaminister on väljendanud Paeda ja Mikseriga sarnaseid seisukohti, mis näitavad, et Ratas ehk nii väga kolle ei kardagi.

Küll aga seisab Ratasel tänasel valitsuskabineti istungil ees kolliekspert Reinsalu rahustamine, millest arvatavasti suuremat välja ei tule. Pealegi ei soovi ei Ratas ega Keskerakond selle teemaga ülesärritatud valijaid enne valimisi suuremasse erutusse ajada ning vägagi tõenäoliselt laseb Ratas leppe toetamise täna kabinetis Reinsalu muusika saatel suurejooneliselt põhja.

Ja miks siis mitte seegi kord argumenteerimisvõimekuse eest punkte anda (kümnepallisüsteemis), olge head:

Urmas Paet 9

Sven Mikser 8

Urmas Reinsalu 5

Mart Helme 4

Andres Herkel 3

Enn Eesmaa 1

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles