Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Seppeli sotsmeediakommentaar: nunnude ja rändeleppe heitlus (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Enim lõid poliitilises sotsiaalmeedias eelmisel nädalal laineid Jaak Madisoni «puust ja punaseks» selgitav video pagulas- ja rändeleppe teemadel ning riigikogu liikme Taavi Rõivase isadepäevapilt.
Enim lõid poliitilises sotsiaalmeedias eelmisel nädalal laineid Jaak Madisoni «puust ja punaseks» selgitav video pagulas- ja rändeleppe teemadel ning riigikogu liikme Taavi Rõivase isadepäevapilt. Foto: Facebook / montaaž

Taavi Rõivas embamas oma lapsi – mis võiks olla veelgi nunnum ja suurem laigimagnet? Selle isadepäeva postitusega ületas ta enda tavapärast taset kaheteistkordselt. Aga nädala võitjaks ainult nunnundusega siiski ei saa.

Eelmisel nädalal tõusis sotsiaalmeedias teravalt teemaks ÜRO pagulas- ja rändelepe, mille tõstsid reljeefselt teemaks eelkõige EKRE poliitikud eesotsas Jaak Madisoniga, kes pooled oma Facebooki postitustest pühendas tollele leppele. Postitustest on ta kasutanud enda artiklite viitamist, isetehtud videot ja lihtsalt teksti. Huvitav on jälgida, kuidas sisult sarnased, aga eri elemente kasutades tehtud postitused on levinud. Parima tulemuse saavutas Madison põhimõtteliselt põlve otsas tehtud videoga, milles ta jutustab pagulas- ja rändelepet ja selle tausta ümber enda ideoloogiale vastavalt. Stiililt on video õpetav ja pahasid paljastav.

Üks ühele postitusi kõrvutades saab nunnupilt selgepiirilise poliitika vastu küll, aga sõja ta ikkagi kaotab.

Kui nüüd joonele seada Taavi Rõivase absoluutselt ideoloogiavaba nunnupilt lastega ning Madisoni selget ideoloogilist sõnumit edastav video, siis nunnupilt võidab laikide arvu osas napilt aga selgelt. Kui aga vaadata levikut, siis pole küsimustki – Madisoni käsitöövideot on jagatud enam kui 1200 korda, nunnupilti aga vaid kaks korda. Ühtpidi on see ka täiesti mõistetav: postitus, millel puudub üleskihutav sõnum, ei olegi oma loomult jagamisele kutsuv.

Üks ühele postitusi kõrvutades saab nunnupilt selgepiirilise poliitika vastu küll, aga sõja ta ikkagi kaotab. Madisoni ja EKRE postitustel oli täiesti reaalne mõju, nädala lõpuks teatas juba presidentki, et niikaua kui selgust pole, tema pagulas- ja rändeleppe arutelule ja heakskiitmisele Marokosse ei sõida.

See on hea näide selle kohta, kuidas sihikindel tegevus nii sotsiaalmeedias kui ka seda toetav poliitiline tegevus parlamendis tekitavad õhust teema, puhuvad suureks ja siis panevad enda huvides plahvatama.

Iga nädalaga, mil valimiskuupäev lähemale jõuab muutub üha õrnemaks koalitsiooni ja opositsiooni eristav joon. Nii muutusid koalitsioonipartneri Isamaa postitused nädala lõpuks sellesama leppe osas üha kriitilisemaks. Samas võimuliidus olevad sotsiaaldemokraadid ja keskerakondlased aga vaikisid.

Keskerakonna isadepäevatervitus.
Keskerakonna isadepäevatervitus. Foto: Keskerakond / Facebook

Isadepäevale pühendatud nö nunnupilte postitasid tegelikult pea kõik erakonnad ja ka peaaegu kõik poliitikud. Erakonnakontodelt edastatud õnnitluspildid väga palju tähelepanu ja emotsiooni ei pälvinud, mis on ka arusaadav, sest enamasti olid piltidel ühe lapsega üksikisad. Mõistetav, et väga paljud ennast ei osanud samastada. Isamaa isadepäevapildil oli aga lihtsalt auto. Poliitikute kontodel oli pildivalik siiski inimlik ja südamlik.

SDE vastus Erki Noole torkele, et sportlane ei saa sotsiaaldemokraat olla.
SDE vastus Erki Noole torkele, et sportlane ei saa sotsiaaldemokraat olla. Foto: Sotsiaaldemokraatlik erakond / Facebook

Kurioosumina peab välja tooma sotside nutika pildilise vastuse Erki Noolele väitele, et sportlane ei saa sots olla. Eiki Nestor ja Indrek Saar vähemalt paarkümmend aastat tagasi korvpallurirõivais ei olnud vast päris vastulöök, aga pareeris ilust Noole torke ära küll.

Tagasi üles