Balti riigid kardavad kõige rohkem maailma vaikimist (2)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Balti riikide okupeerimine 1940. aastal.
Balti riikide okupeerimine 1940. aastal. Foto: Wikipedia

Selle aasta 11. novembril möödus sada aastat Poola iseseisvuse taastamisest pärast kolme Poola jagamist 18. sajandil. Poolas on Narodowe Święto Niepodległości ehk rahvuslik iseseisvuspäev kõige tähtsam riiklik tähtpäev. Selle puhul vestles arvamustoimetaja Taavi Minnik Poola ajaloolase ja diplomaadi Hieronim Gralaga Poola sisepoliitikast ning suhetest naabrite ja Euroopaga.

  • Iseseisvuse ja oma riigi kaotamine on igale rahvale suur trauma. Põhimõtteliselt tähendab see, et üks rahvas teeb teisest rahvast oma poliitika pantvangi.
  • Ungarlaste suhtumine poolakatesse erineb poolakate suhtumisest ungarlastesse sama palju kui Orbani rahvuslik pragmatism Kaczynski näitlikust patriotismist.
  • Kui ukrainlased soovivad sakraliseerida roimarite mälestust ning rahvuskangelaseks tõstetakse inimesi, kes käskisid hävitada Poola tsiviilelanikkonda, siis tähendab see automaatselt konflikti Poola ja Ukraina vahel, suhtutagu muidu Poolas Ukrainasse nii suure sümpaatiaga kui tahes.
Tagasi üles