Ahto Lobjakas: mis saab peale Merkelit? (5)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Pärast Saksamaa pikaaegse kantsleri Angela Merkeli viimast – lausa globaalse haardega – raputavat uudist ootavad sakslasi ees huvitavad ajad, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas.

Angela Merkeli võttis eile teadliku riski, teatades, et loobub juba detsembrist Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) parteijuhi kohast, kuid tahab jätkata Saksamaa kantslerina. Võim on magus kraam. Nagu loodus, ei salli poliitika tühja kohta. Kellest iganes saab CDU juht, saab varem või hiljem arvestada kantsleriametiga.

Ei möödunud päevagi ja juba reastavad tänased Saksa lehed võimalikke troonipretendente. Friedrich Merz, 62-aastane veteran, noore Merkeli rivaal, kunagine suur poliitiline talent, viimased 15 aastat veetnud erasektoris, kuid väga lähedane Wolfgang Schäublele. Annegret Kramp-Karrenbauer – sõjakama kõlaga liidrit oleks Saksamaale raske välja mõelda – 55-aastane Saarimaa pikaaegne peaminister, kes hiljuti tõusis CDU peasekretäriks. AKK, nagu teda tuntakse, näib olevat Merkeli enda soosik. Merkeli soosikutel samas pole hiljuti hästi läinud, viimati näitasid seda CDU/CSU parlamendifraktsiooni esimehe valimised septembris, mille Merkeli kandidaat kaotas. Kolmas pretendent on tervishoiuminister Jens Spahn, 38-aastane väga ambitsioonikas konservatiiv. Varjust jälgib kõike 76-aastane Schäuble ise, kes enda rahandusministri kohalt parlamendispiikriks tagandamist Merkelile ei andesta.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles