Postimees 1930. aastal: «Il Duce» kuulutab Euroopale kadu (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mussolini. Illustratsioon 29. oktoobril 1930 ilmunud Postimehest.
Mussolini. Illustratsioon 29. oktoobril 1930 ilmunud Postimehest. Foto: dea.nlib.ee

Fascistide Rooma peale marssimise 8. aastapäeva puhul pidas Mussolini esmaspäeval kõne fascistliku erakonna konverentsil, andes ülevaate Itaalia sise- ja välispoliitilisest seisukorrast, ülistades fascismi saavutusi, nõudes rahulepingute tühistamist ja hoiatades Itaaliat vaenlaste eest.

«Maailm jaguneb praegu kahte laagrisse. Oma kõnedes Livornos, Neapolis ja Milaanos tõmbasin näokatte variseerlikult vanalt Euroopalt, kes Genfis lobiseb rahust, mujal aga igalpool valmistab sõda. Neid minu kõnesid tõlgitseti kui sõjakuulutust, selle juures aga unustati ära, et fascistliku korra vastu peetakse juba 8 aastat sõda üksikute meeste, rühmade ja erakondade poolt.

Moraalse sõja kõrval on käimas ka ainelise sõja ettevalmistus. Selles aktis, mida teie siin näete (Mussolini tõstis peakohale paksu köite), on päev-päevalt üles märgitud 1927. a. alates kõik sõjaväelised ettevalmistused fascistliku Itaalia vastu. Mina ei võinud kauem oodata Itaaliat hoiatamast hädaohu eest, mis teda ähvardab.

Fascistlik Itaalia relvastub sellepärast, et kõik relvastuvad. Itaalia desarmeerub, kui desarmeeruvad ka teised. /.../ Euroopa vananeb, kuid Itaalia jääb nooreks. 1959. aastal Euroopas on ainult üks noor rahvas ja see on Itaalia.»

Fascistlik Euroopa olevat täiesti võimalik, s. t. niisugune Euroopa, kes laiendab moodsa riigi probleemi fascistlikus mõttes. 29.10.1930

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles