Airi Värnik: liiga palju meditsiini?

Airi Värnik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dr Airi Värnik
Dr Airi Värnik Foto: Peeter Langovits

Haiguse nimetuste ja haigete arvu tormiline kasv ning kulutused meditsiinile ei ole proportsioonis tulemusega, milleks on eeldatavasti tervena elatud aastate arvu kasv ja eluea pikenemine, ning lubamatult suur on ravivigadest tingitud tervise või elude kaotus, kirjutab arst Airi Värnik.

Juba aastaid levib liikumine Too Much Medicine (liiga palju meditsiini), kuhu kuuluvad arstid, teadlased, patsiendid, poliitikud, ajakirjanikud jm, kelle eesmärk on kaitsta terveid ülediagnoosimise ja üleravimise eest ning ühtlasi säästa ebavajalikule või isegi kahjulikule tegevusele kulutatavaid ressursse.

Nimetatud egiidi all toimuvad regulaarsed konverentsid, viimane neist oli käesoleva aasta augustis Helsingis, aasta varem toimus konverents Kopenhaagenis. Tekivad erinimelised, kuid põhimõttelt samasisulised avalikud algatusrühmad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles