Anita Jaanson: sotsiaaldemokraatlikud oravad ja liberaalsed sotsiaaldemokraadid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anita Jaanson
Anita Jaanson Foto: Erakogu

Ebakõlad ideoloogiliste ja sotsiaalpoliitiliste seisukohtade vahel esinevad kõikide erakondade puhul, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloogiamagistrant Anita Jaanson.

Eesti erakondade sotsiaalpoliitilised lubadused ja ideoloogilised vaated ei ole omavahel vastavuses. Vaadates erakondade valimisprogramme varasematel aastatel, on näha, et Eestis liberaalseid vaateid propageerivad Reformierakond ja Isamaa toetavad tugevalt sotsiaaldemokraatlikku ning Sotsiaaldemokraatlik Erakond mõõdukalt liberaalset heaoluriigi loomist.

Nii meedias kui ka kogu ühiskonnas on erakondade sotsiaal- ja majanduspoliitilised lubadused valimiste eel alati eriti terava kriitika all. Arutelu käib selle üle, millist heaoluriiki Eestis näha tahetakse. Heaoluriik peab garanteerima kodanikele nii poliitilised kui ka sotsiaalsed õigused, sekkumata seejuures otseselt majandusse, samal ajal vähendades ühiskonna liikmete sotsiaalmajanduslikku ebavõrdsust nii maksu-, majandus- kui sotsiaalpoliitiliste vahenditega. Heaoluriik ühel või teisel kujul on kujunenud lääne demokraatlike ühiskondade lahutamatuks eesmärgiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles