Ahto Lobjakas: maailma võidujooks surmaga (22)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Maailm mõtleb veel sajandeid Nietzsche mõtteid, ilma et sellest aru saadaks. See Heideggeri ennustus on kaudne viide Nietzsche enda ambitsioonile kirjutada (kirjutamata jäänud suurteoses "Võimutahe") "maailma järgmise kahe aastasaja ajalugu".

Nietzsche vaatepunktist on möödunud peaaegu 150 aastat, nii et tema kirjutatud ajalugu on meil jäänud veel pool sajandit elada. Mida Nietzsche ette nägi, kirjeldab ta mujal kui "võitlust ülemvõimu pärast Maa peal," mille läbi suuremõõtmeline poliitika asendab "dünastilised ja demokraatlikud killustused" Euroopas. Pool sellest ennustusest näib häirivalt tuttavana, pool häirivalt võimalikuna.

Nietzsche ei olnud tühipaljas kalamburist. Heidegger paigutas ta viimaseks metafüüsikuks. Selleks, et oleks mingit šanssi Nietzsche kirjutatust aru saada, peame kasvõi korraks vaatama sisse metafüüsikasse, ükskõik kui esoteeriline selline ettevõtmine tunduks. "Võimutahte" fragment järgmise kahe sajandi ajaloost jätkub sõnadega "Ma kirjeldan seda, mis tuleb, mis ei saa enam tulla teistmoodi." Pind, millelt Nietzsche ennustas, oli 2000 aastat joonealuseid märkuseid Platonile, nagu metafüüsikat on kalambuurina kirjeldatud.

Kommentaarid (22)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles