Marianne Paimre: mida uuringud kanepi legaliseerimise mõjude kohta näitavad? (24)

Marianne Paimre
, Tartu Ülikooli karistusõiguse lektor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanep.
Kanep. Foto: Justin Tang / The Canadian Press / PA Images / Scanpix

Olgugi, et läänemaailm on võtnud kindla suuna pehmemale narkopoliitikale, Eestit see ministrite ja osa arvamusavaldajate arvates ei puuduta. Peljatakse nagu mingit legaliseerimisjärgset anarhiat, kirjutab Tartu Ülikooli karistusõiguse lektor Marianne Paimre.

Siiski on raske leida selliseid teadusuuringuid, mis kinnitaksid kanepi seadustanud USA osariikide näitel kogu seda kardetud segadust (noorte meeletut suurenevat huvi kanepi vastu, probleemse tarbimise süvenemist, narkopatsientidega ummistunud koridore raviasutustes, liikuskaost ja hordide kaupa hulluks läinud teismelisi).

Järgnevalt vaatlengi teaduskirjanduse põhjal lähemalt, mida uuringud legaliseerimise mõjude kohta USAs näitavad.

Kuritegevus üldiselt väheneb

USAs on ravikanep seadustatud kolmekümnes ja marihuaana tarvitamine meelelahutuslikel eesmärkidel üheksas osariigis. On kardetud, et äkki kuritegevus neis regioonides, kus kanep on kättesaadavam, suureneb. Uuringud on näidanud aga, et asjad on enam-vähem vastupidised. 2014. aastal leidis ka Rober G. Morris oma kolleegidega Texase ülikoolist, et igas ravikanepi seadustanud osariigis kuritegevus vähenes. Eriti taandusid vägivallakuriööd.

Ka majandusteadlased Shepard ja Blackley viitavad oma 2016. avaldatud uuringus vägivaldse kuritegevuse märkimisväärsele vähenemisele ravikanepi seadustanud osariikides. Autorid arvavad, et see on tingitud sellest, et pärast kanepi legaliseerimist eelistavad inimesed alkoholi asemel kanepit. Kanep aga pigem rahustab.

2016. aastal ilmunud artikkel 27 ravikanepi legaliseerinud osariigi kohta näitab samuti kuni 12 protsenti langust varavastastes kuritöödes. Autorid leidsid aga, et illegaalse kanepi eest karistamata jätmine võib pigem suurendada kuritegevuse taset. Nii et mittekaristamine, juhul kui kanep on jätkuvalt keelatud, ka sihile ei vii.

Alkoholitarbimine võib kahaneda

Uuringud kanepi legaliseerimise mõjust alkoholi kasutamisele viitavad üldiselt sellele, et kättesaadavam marihuaana vähendab inimeste huvi alkoholi vastu. Niisiis tundub, et kanep on alkoholi asendaja. Montana osariigi ülikoolis töötav Anderson koos oma kaasautoritega räägib 2013. avaldatud artiklis suurest alkoholitarbimise langusest ameeriklaste hulgas, mida on ilmselt tinginud marihuaana odavnemine.

Osa uuringuid on ettevaatlikumad, pakkudes, et mõnikord võib libereaalne kanepipoliitika põhjustada nii suuremat kanepi kui alkoholi tarvitamist, mis oleks Eesti kontekstis muidugi katastroofiline.

Noorte huvi kanepi vastu suureneb mõõdukalt

Mõni töö tõesti näitab, et osariikides, kus kanep on kättesaadavam, kasutavad noored seda rohkem. 2016. aastal avaldatud legaliseerimisjärgseid terviseprobleeme käsitlev uuring Colorado kohta osutab aga muule. Olgugi et marihuaana tarbimisnäitajad teismeliste hulgas on olnud selles osariigis kõrgemad kui riigis keskmiselt, pole kanepikasutamine viimase kuu jooksul pärast legaliseerimist suurenenud. Lisandunud pole eriti ka uusi tarvitajaid ja need, kes juba kasutavad, ei ole hakanud seda sagedamini tarvitama. Ka 2016. aasta uuring narko- ja alkosõltuvuste kohta 45 osariigis ei peegeldanud teismeliste kõrgemat huvi marihuaana vastu osariikides, kus see on seadustatud.

Seevastu uuring Washingtoni ja Colorado kohta enne ja pärast kanepi legaliseerimist 2012. aastal näitas, et noored esimeses osariigis ei tajunud kanepit seadustamisjärgselt enam nii ohtlikuna kui varem, kuid sama ei saanud öelda Colorado kohta, kus juba varem oli legaliseeritud ravikanep. Washingtonis 8. ja 10. klasside õpilaste marihuaanatarbimine sagenes, Colorados aga mitte. Nii et sõltub kohalikest asjaoludest.

Muud tulemused

Ajakiri American Journal of Public Health kirjutas 2014. aastal, et osariikides, kus ravikanep on legaliseeritud, pannakse vähem suitsiide toime kui varem. See oleks muidugi Eestis väga teretulnud. 2013. aastal avaldatud uuring ravikanepi legaliseerimise ja autojuhtimise kohta näitas, et esimesel aastal pärast ravikanepi seadustamist liiklussurmad vähenesid 8–11 protsenti. On leitud ka seda, et neis osariikides, kus meditsiiniline kanep on kättesaadavam, on opioidsete valuvastaste rohtude üledoseerimisest tingitud surmasid vähem.

Kinnitust pole saanud väide, mida meiegi osa eksperte armastab, nagu viiks kanepiga eksperimenteerimine kangemate narkootikumideni. Suur osa kanepitarvitajatest ei proovi kunagi mingit muud uimastit. Ehkki enamik kangemate ainete kasutajaid on kanepit esimesena tarvitanud, on lõpuks n-ö nõela otsa jõudmisel muud tegurid palju olulisemad.

Paljudele küsimustele, mis on kanepi seadustamise osas jätkuvalt ülal, peaks saama vastuse jälgides, kuidas asjad Ameerikas järgnevalt lähevad. Kanada koos USA marihuaana legaliseerinud osariikidega on kui kogu maailmale kanepi reguleerimise kohta väärtuslikke andmeid pakkuv laboratoorium.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles