Juhtkiri: meie igapäevased topeltstandardid (7)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia naised. Foto on illustratiivne.
Saudi Araabia naised. Foto on illustratiivne. Foto: donpress.com

Kui Venemaa ja lääne suhete halvenemisest on keegi võitnud, siis Hollywood. Viimasel oli pikka aega halb, sest enam ei olnud kurjami-kuju. Araablastest terroristid ei sobi, sest see pole esiteks tänapäeval poliitiliselt korrektne ja teiseks on nad õnnetud ja allasurutud. Äkki keegi nimetab veel pärast paremäärmuslaseks või natsiks. Selles mõttes on Venemaa naasmine pahategijate hulka Hollywoodi jaoks aset leidnud väga õigel ajal. Nii on venelastest kurjamid seriaalis «Kodumaa», aga ka «Kaardimaja» järgmises hooajas astuvad venelased üles pahategijatena. See on Venemaa jaoks teatud mõttes positiivne, sest võrreldes päriselu Petrovide ja Boširovitega, kes on imbetsillid, on seriaali pahategijad intelligentsed, sümpaatsed ning kartmatud.

Kui vaadata, siis viimastel aastatel ongi Venemaa ja selle juhid tähelepanu saanud igat sorti huligaansustega, mitte näiteks vähiravimi avastamise või vingete kosmosesõidukitega, mida ühelt suurelt maalt ja rahvalt võiks oodata. Kas kujutaksite ette, milline mürgel läheks lahti, kui mõni tuntud vene ajakirjanik, kes töötab ka suurtele lääne väljaannetele, astuks ühel päeval mõnes NATO riigis sisse Venemaa saatkonna uksest ja kaoks? Ning kohalik politsei teataks, et tõenäoliselt on ajakirjanik seal tapetud, tükkideks lõigatud ja salaja Venemaale toimetatud.

Midagi sellist juhtus põhimõtteliselt kahe nädala eest Saudi Araabia ühe tuntuima opositsioonilise ajakirjaniku Jamal Khashoggiga, kes oli telekanali Al Arab News peatoimetaja ning tegi kaastööd paljudele lääne väljaannetele.

Türgi võimude poolametliku informatsiooni järgi tapeti ajakirjanik Istanbulis Saudi Araabia konsulaadi territooriumil. Khashoggi likvideerimiseks saadeti Türki 15 saudist koosnev grupp, kes samal päeval pärast mõrva ka Türgist lahkus. Tapetu keha tükeldati ja viidi salaja konsulaadist minema.

Kas kujutaksite ette, milline mürgel läheks lahti, kui mõni tuntud vene ajakirjanik, kes töötab ka suurtele lääne väljaannetele, astuks ühel päeval mõnes NATO riigis sisse Venemaa saatkonna uksest ja kaoks?

Mis oleks juhtunud, kui seda oleks teinud Putini Venemaa, võib ette kujutada. Seda oleks täis kogu meedia, kõik lääneriikide juhid Trumpist Merkelini avaldaksid pahameelt, Kongress valmistaks ette uusi sanktsioone ja Venemaa diplomaadid jookseksid enne kodumaale tagasi saatmist poest hilpe ja keeduvorsti ostma.

Kuid Saudi Araabia ei ole Venemaa (ajakirjandusvabaduselt on Saudi Araabia 180 riigi hulgas Piirideta Reporterite pingereas muide 169. ja Venemaa 148. kohal). Saudi Araabia on Ameerika ja lääne olulisimaid liitlasi Lähis-Ida regioonis. Seepärast on Türgi ametivõimud nõudnud küll uurimist, kuid seda pole tehtud eriti aktiivselt. Ameerika Ühendriigid ja teised lääneriigid on istunud pigem vaikselt. Meedia on küll Khashoggi surma kajastanud, ent mingit erilist välku ja müristamist pole näha ega kuulda olnud.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles