Ahto Lobjakas: paremäärmuslaste sireenilaul kostis Baieris kurtidele kõrvadele (3)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baierimaa peaminister Markus Söder on võitluses valijate nimel püüdnud võita paremäärmuslaste hääli, tuues inimesed tänavatele protestima.
Baierimaa peaminister Markus Söder on võitluses valijate nimel püüdnud võita paremäärmuslaste hääli, tuues inimesed tänavatele protestima. Foto: Sammy Minkoff/imago/Scanpix

Kui Saksamaal sisserändajad organiseeritult kirikuid põletama ei hakka (iroonia), rahunevad ka närvilisema kujutlusvõimega kodanikud, leiab kolumnist Ahto Lobjakas.

  • Augusti lõpul ja septembri alguses frustreeritud Ida-Saksamaal aset leidnud neonatslikud katsed organiseerida rahva omakaitset ja omalaulupidusid on Baieri pürjeliuniversumist kaugel nagu öö päevast.
  • Traditsiooniline parteistruktuur on Saksamaal löögi all. Mõlemad rahvaparteid kaotavad hääli. Ennustatav on areng Rootsi suunas, milles parem- ja vasaktiib lagunevad lõdvemateks allianssideks.
  • Mõistlikult asjale lähenedes saab Merkel endale korraga võtta vana ajastu sümboolse patuoina kui ka uue ajastu avaja oreooli. Ükskõik, millised on ta poliitilised vead, on kantsleri loodud väärtusbaas tugev ja püsiv.
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles