Härra Tavaline raputas turge (2)

Harry Tuul
, BNS-i ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jerome Powell
Jerome Powell Foto: Andrus Peegel

Sel nädalal tabas Ameerika Ühendriikide aktsiaturge järsk kukkumine. Langus levis ahelreaktsioonina maailma – Aasiasse ja Euroopasse, sealhulgas Eestisse. Toimunu üheks põhjuseks peetakse reaktsiooni Ühendriikide keskpanga ehk Föderaalreservi (Fed) otsusele tõsta intresse.

«Ma ei nõustu üldse sellega, mida nad teevad. Ma arvan, et keskpank on hulluks läinud,» käratas Ühendriikide president Donald Trump.

Maailma mõjukaim keskpangajuht Jerome Powell (65) on seni jäänud äsja juhtunu puhul pigem teenimatult varju. Samas ei tasu selle peale ka üleliia imestada.

Ametisse nimetamisel peeti seda meest sisuliselt Trumpile sobivaks kuivikuks. Näiteks kirjutas Financial Times toona, et finantsgurud sellele nimetamisele ei reageerinud ning temalt oodataksegi, et ta toob sellesse ametisse stabiilsust. Enamgi veel, majandusleht The Wall Street Journal nimetas Powelli härra Tavaliseks.

Juba 2012. aastast keskpanga nõukogusse kuulunud Powellis nähti turvalist valikut, kes varem on näiteks intressimäärade tõstmise asjus võtnud ettevaatliku seisukoha. Tema kohta on öeldud ka tsentrist ja pragmaatik. Tal on nii era- kui ka valitsussektoris tegutsemise kogemus.

Hariduselt on Powell jurist, ta on erakapitalifondi Carlyle endine partner. Ühendriikide rahandusministeeriumis oli ta president George H. W. Bushi (vanema) ajal 1990. aastatel. Erinevalt kolmest viimasest Föderaalreservi juhist ei ole tal ka doktorikraadi majanduses.

Ilmselt lootis Trump, et tasakaalukast Powellist saab tema poliitikat toetav või talle vähemalt sobiv keskpanga juht. Paistab aga, et mees on oma rolli hästi sisse elanud ja oskab selle iseseisvust hinnata ning kasutada. Nii on Fed jätkanud kindlameelselt iseseisvat rahapoliitikat. Muuhulgas tähendab see intresside kergitamist hoolimata ka Trumpi varasemast kriitikast, ning laitust presidendi sõjakale kaubanduspoliitikale, kus partneritele on kehtestatud kõrged tollitariifid.

Ühendriikide majandusel läheb hästi. Seepärast nähakse ka selle nädala languses pigem korrektsiooni ehk oodatud õhu väljalaskmist.

Ühe põhjusena ongi nimetatud intresside tõusu, mistõttu investorid vahetavad varaklasse, näiteks kolivad aktsiatest võlakirjadesse. Nii tõusis 10-aastaste võlakirjade tootlus nädala alguses 3,26 protsendini, mis on seitsme viimase aasta kõrgeim tase.

Aga see pole ainus põhjus. Selle kõrval nähakse kasvavaid poliitilisi ohte, sealhulgas Ameerika Ühendriikide kaubandussõda Hiinaga, mille autor pole aga Powell, vaid hoopis riigipea.

Nagu tavaks saanud, järgnes Trumpi teravale avaldusele hulk kommentaare ja selgitusi. Rahandusminister Steven Mnuchin pisendas presidendi öeldut ning ütles, et Trump austab föderaalreservi sõltumatust.

«President on ennast selgelt väljendanud. Talle meeldivad madalad intressimäärad. Ma arvan, et tegelikult on asi selles,» ütles Mnuchin ning lisas, et tema hinnangul teeb Fedi juht Powell head tööd.

Selgitusi jagas ka Valge Maja kõrge ametnik. «Me teame, et Fed on sõltumatu. President ei dikteeri Fedile poliitikat. Ta ei öelnud isegi kaudselt midagi niisugust,» kommenteeris riikliku majandusnõukogu juht Larry Kudlow presidendi sõnu. Trump lubas, et ei plaani keskpanga juhist Powellist vabaneda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles