Peeter Langovits: britid tutvustasid ennast

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimest korda sai Briti saatkonna eestvedamisel 5.–11. oktoobril 1998 Tallinnas teoks laiahaardelise kavaga Briti nädal. Programm, mille koostasid suursaadik Eestis Timothy Craddock ja saatkonna pressinõunik Neve Hõbemägi, tutvustas Briti traditsioone ja ajalugu ning pakkus ärikohtumisi ja sisukaid kultuuriüritusi.

Paslik on meenutada suursaadiku mõtet, kes pidas lauluväljakul augustis menukalt esinenud ansamblit The Rolling Stones igati väärikaks briti kultuurisaadikuks.

Terve nädal oli täis värvikaid üritusi. Olid kontserdid briti artistidega ja peaaegu kõigis pealinna teatrites võis kavast leida briti autorite loomingut. Estonia kontserdisaalis esines klassikalise muusika orkester Academy of St. Martin in the Fields, millest ka ETV tegi otseülekande. A cappella kvintett Black Voices jõudis peale Tallinna esineda ka Tartus. Kinomaja näitas igal õhtul briti filme. Briti Nõukogu ruumides Vana-Posti 7 olid lastele joonistus- ja kirjandusvõistlused. Briti nädalat saatis võimas reklaam meedias ja linnas. Erilisel kohal oli see Raadio Kuku ja ETV programmis.

Ametlikult avati Briti nädal kell 10 Raekoja platsil. Kokkutulnuid tervitasid torupillimängija ja suursaadik Timothy Craddock. Sõna võtsid ka Tallinna saabunud Briti parlamendi liige Lembit Öpik ja Eesti suursaadik Suurbritannias Raul Mälk ning riigikogu liige Andres Tarand.

Põhiatraktsiooniks ja keskseks kokkusaamiskohaks kujunes platsile pargitud punane kahekordne Londoni buss, millest sai infokeskus. Tänaseks ka meil linnapildis harjumuspäraseks saanud turiste vedavad kahekordsed bussid olid siis ebatavaline vaatamisväärsus. Tolle bussi omanikul Andres Neemel oli plaanis seda edaspidi kasutada ka kohviku või majutuskohana. Lindi bussiuksel lõikas läbi Neve Hõbemägi.

Avamisel andis Briti suursaadik üle Eesti Loodusfondile brittide kingituse Land Roveri. Sellega tegi esimese sõidu Andres Tarand. Inglaste Land Roverid jäid raekoja ette uudistamiseks kogu nädalaks.

Bussi pääsemiseks lookles iga päev järjekord Raekoja platsil. Seal jagas infot Briti Nõukogu teabeteenistusest Helle Solnask. Tunti huvi vaatamisväärsuste ja reisimise vastu ning uuriti edasiõppimisvõimalusi. Tasuta jagati selle aja jooksul laiali ligi kolm tonni igasugust infomaterjali Suurbritanniast. Turismifirmad pakkusid soodsaid võimalusi Suurbritanniaga tutvumiseks.

Rahvusraamatukogus toimunud loengul «Parlament ja demokraatia» said sõna Lembit Öpik ja Mart Laar. Raamatukogus eksponeeriti näitusi briti plakatitest ja neist briti raamatutest, mis eesti keeles ilmunud. Näitusi oli veel mitmes paigas, meelde jäi Stuart Morgani fotonäitus «Pildid Suurbritanniast ja Eestist» Toomkooli restoranis.

Teine fookuspunkt oli hotell Olümpia. Seal toimus äriseminar, tutvustati mitmesuguseid firmasid. Meie äriringkondadel oli võimalus luua uusi ärikontakte ning näha briti toodete näitust. Olümpia restorani menüüs olid tunnustatud briti kokkade valmistatud road. Briti muusikat ja toite pakkusid ka Viru hotell, Cafe Amigos, Nimega Baar ja Nimeta Baar, Ruby Tuesday ja klubi Bonnie & Clyde. Šoti klubis sai degusteerida viskisorte.

Nädala lõpetas pidulik galaõhtu Olümpia restoranis Elysée. Suursaadiku tänukõne järel pakuti britipärast õhtusööki ning meelelahutusena õhtu naelaks kujunenud suurejoonelist NEXT Kaubamaja korraldatud moeetendust. Moeka kauba vahele olid kavva oskuslikult põimitud ka briti sümbolid: Sherlock Holmes, golf, jalgpall jm. Modellide seas võis näha nii Beatricet kui ka Ingrid Tõnistet. Õhtu kava juhtis Mart Sander. Kutsutud oli ligi 300 äri-, poliitika ja kultuuriinimest, kes olid mingil moel Suurbritanniaga seotud.

Kadrioru staadionil peeti maha sõpruskohtumine jalgpallis Saatkonna karikale Eesti ja Briti meeskonna vahel. Näha sai ka Eesti ja Läti ragbiklubi ragbiesitlusvõistlust.

Täis entusiasmi, soovis saatkond seda üritust edaspidigi korrata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles