Vilja Kiisler: Ligi ja Simson, vana kuum paar (17)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson, majandusminister
Kadri Simson, majandusminister Foto: Sander Ilvest

Võrreldes oravate valitsemisajaga ei ole poliitsaadete särtsakate paaride koosseis aastatega just teab kui palju muutunud: Kadri Simsoni ja Jürgen Ligi duett on endiselt uues kuues «Foorumi» meelelahutuslikem osa.

Muutunud on muidugi rollid, Keskerakond juhib valitsust juba ligemale kaks aastat ning Kadri Simson on laua taga ministrina, Jürgen Ligi opositsioonierakonna esindajana. Aga mis ei ole muutunud: selle pikaaegse poliitvastandipaari hoiakud. Jürgen Ligi peab ennast ka opositsioonis olles üleval nagu universumi direktor, kes on sellelt kohalt mingi ametnike eksituse tõttu korraks kõrvale astuma sunnitud, nagu absoluutselt kõige targem inimene maailmas, kes on näruste olude sunnil sattunud valele poole lauda, mistõttu võtab sisse valgustatud vanaisa positsiooni vaimupuudega laste asutuses.

Simson aga kipub ikka ennast õigustama, ehkki jõupositsioon on tema käes ja pisema peni kombel suure sääre küljes rippuda enam mingit tarvidust. Valitsuses olijal on alati see eelis, et infot on rohkem, jõupositsioon peale selle. Ja eks Simsonil on selle aja peale ikkagi kompetentsi ka kogenenud. Täitsa hästi räägib, ainult tundub, ise seda millegipärast eriti ei naudi. Kipub olema selline tõsine ja tõre. Saate lõpupoole, pärast esimest naeratust läks Simson aga järjest paremaks ning kasutas talle antud lõpusõnad sada protsenti enda kasuks ära.

Ligi seevastu võtab lõdva randmega ja naljaga pooleks, ja see maksis talle korra kätte ka: suu käis harjunud kombel kiiremini kui mõte järele jõudis, ja lõpuks kadus mõte korraks hoopiski käest (nagu vanaisal kunagi), aga seegi ei tähendanud, et ta segadusse oleks läinud. Kui naispoliitikuid on Ligi harjunud patsutama sõnadega («Ära kaaguta» jne), siis Martin Helmet patsutas Ligi koguni füüsiliselt – noorema Helme kuulamine näis talle valmistavat füüsilist piina, mida väljendasid peavalu signaliseerivad liigutused – võisid muidugi etenduse osa olla.

Korra õnnestus sisse magada ka sotsiaaldemokraate esindanud Kalvi Kõval. Muidu polnud Kalvi etteastel väga vigagi, numbritega žongleerima pole ta veel õppinud, aga kõik ei peagi tingimata just seda tegema. Isamaalane Priit Sibul oli ka enam-vähem tasemel, suutis koguni professionaalsetele õiendajatele Helmele-Ligile-Simsonile sekundeerida.

Martin Helme seevastu naudib debatti täiel määral, ja hästi teeb – kui kellelegi see meeldib, mida ta teeb, siis ta teeb seda alati paremini. Hästi räägib, seda tuleb tunnistada isegi neil, kellele tema jutu sisu ei peaks meeldima. Kui Ligi Helmele kähvas, et too räägib lolli juttu, mõõtis Helme täie mõõduga ja ka asja eest vastu: «Kõik me räägime lolli juttu – peale sinu, Jürgen, me teame seda.» Eks ta ole.

Vabaerakonna uus juht Kaul Nurm mõjus natuke nagu teiselt planeedilt, aga noh, ta ju alles tuli ka suurele lavale, ja ega see kedagi niikuinii eriti enam ei huvita, mis Vabaerakond arvab. Neid asjaolusid arvestades pole talle midagi ette heita. Ja arvestades  teemat, eelarvet, võib eilse debati igati kordaläinuks, st kirglikuks ja isegi üle keskmise asjalikuks pidada.

Jällegi arvati, et tuleks ETV «Esimeses stuudios» üles astunud poliitikutele punkte ka jagada, ja ma siis jagan. Kümnepalliskaalal. Võtke heaks, sest pahaks panna pole mõtet.

Martin Helme 8

Jürgen Ligi 7

Kadri Simson 6

Kalvi Kõva 5

Priit Sibul  5

Kaul Nurm 5

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles