Postimees 1939. aastal: õunauputus Eestis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunapuu.
Õunapuu. Foto: Hege-lee Paiste/Sakala

Käesoleval aastal on meil Eestis õunasaak väga rikkalik, mispärast aiapidajad on tõsiselt mures, kuidas seda suurt saaki realiseerida. Tänavust õunasaaki hinnatakse üle 20 miljoni kilogrammi. Turg on õuntega üle kuhjatud ka veel seetõttu, et erakordsete olude pärast on õunte väljavedu täielikult seismas. Seepärast peame selle suure saagi tõenäoliselt ise ära kasutama.

Kodumajanduskoda on võtnud oma ülesandeks meie selleaastase õunasaagi realiseerimisele kaasa aidata. Nii algab esmaspäevast peale Kodumajanduskoja korraldusel ülemaaline õunapropaganda nädal. Laupäeval oli Kodumajanduskojas koosolek, kus ajakirjanikele andsid seletusi Kodumajanduskoja sekretär prl. H. Ottenson, põllutööministeeriumi aianduse-mesinduse nõunik A. Prima, Põllutöökoja nõunik Ojamaa, mahlade valmistamise eriteadlane pr. Tamp jt.

Kodumajanduskoda soovitab kodanikel, kellel vähegi võimalik nüüd sügisel õunu võimalikult palju tarvitada ja neid ka talve jaoks säilitada. On ette näha, et õunte üliküllus ei kesta meil kaua. Arvatavasti on novembrikuus õunu turul juba piiratumalt ja ka nende hind tõuseb. Hindade tõusu võib põhjustada meil tänavu veel välispuuvilja takistatud sissevedu. 8.10.1939

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles