Priit Rohtmets: mis saab Ukraina õigeusu kirikust? (14)

Priit Rohtmets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
31. august 2018. Patriarhid omavahel: Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill ja Konstantinoopoli patriarh Bartholomeos.
31. august 2018. Patriarhid omavahel: Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill ja Konstantinoopoli patriarh Bartholomeos. Foto: Press Office Of The Patriarch Of/TASS

Ukraina õigeusklike iseseisvuspüüdeid saab vaadelda kui Moskva ja Konstantinoopoli patriarhaadi vastasseisu järjekordse vaatusena, aga kahtlemata on see Kremli ja Kiievi heitlus, kirjutab kirikuloolane Priit Rohtmets.

Augusti viimasel päeval saabus Istanbuli Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill, et kohtuda seal Konstantinoopoli patriarhi Bartholomeosiga. Kohtumine ei toimunud juhuslikult valitud ajal, vaid päev enne Konstantinoopoli patriarhaadi mitmepäevast koosolekut, kus informeeriti kiriku kõrget vaimulikkonda kirikus toimuvast ja arutati kiriku ees seisvaid väljakutseid.

Kirilli jaoks oli väga oluline kohtuda Bartholomeosiga enne seda, kui patriarh annab oma kiriku vaimulikkonnale ja avalikkusele teada järgmistest sammudest õigeusu maailma ärevuses hoidva Ukraina kiriku küsimuses. Ukraina on seni olnud Vene Õigeusu Kiriku (VÕK) mõjuväljas, kuid alates 2014. aasta Ukraina revolutsioonist on sealse õigeusu kogukonna enamus liikunud riigi toel samm-sammult kirikliku iseseisvuse poole.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles