Edasi 1990. aastal: Heidemann ruuge värviga soditud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hans Heidemanni monument Tähtveres.
Hans Heidemanni monument Tähtveres. Foto: Muinsuskaitseamet

Eile hommikul juhatati meid Tähtvere pargi sügavuses tähelepandamatult kõrguva Eesti punategelase Hans Heidemanni büsti vaatama. Keegi, ilmselt lühikesekasvuline, oli pronksist rinnakujule edasise oksüdeerumise eest kaitseks kruntvärvi pritsida püüdnud. Siis, ilmselt solvunud hoolduse ebaõnnestumisest, oli ta otsustanud nn. ägeda eesti asja kasuks ja maalinud postamendi jalamile midagi viisnurkset ja paaril korral haakristset. Siis näis olevat värv ja mõistus otsa saanud ning pintsel oli samba küljele puhtaks pühitud.

Tähtvere inimesed teadsid rääkida, et pargisügavuses olla ruuget tooni märgatud juba laupäeva hommikupoolikul. Et eelnimetatud tegelasega pole kellelgi lähemat läbikäimist olnud, asja lähemalt ei uuritud.

Lenini mahavõtmise järel loodi Tartus komisjon, kes pidi vastavalt muinsuskaitse ühenduse üleskutsele hindama kõigi ideoloogilistel kaalutlustel püstitatud monumentide väärtust ning soovitama, kuidas toimida. Heidemanni puhul jõuti komisjonist ette. Ilmselt peaks edasise ainelise, kultuurilise ja poliitilise kahju ärahoidmiseks punakujude tallelepanekut kiirendama. Küllap on teatud kaarhallis veel ruumi ja nn. aatehuligaanidel ka rahulikum.

3.10.1990

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles