Priit Alamäe: Eesti majanduse ambitsioon peab klaaslae purustama (16)

Priit Alamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Alamäe
Priit Alamäe Foto: Joakim Klementi

Eesti peaks muutuma peakontorite maaks, iga eestlase kohta töötaks mujal riikides veel kaks inimest ettevõtetes, mis maksavad makse Eesti riigikassasse, kirjutab ettevõtja ja poliitilise liikumise Eesti 200 nõukogu liige Priit Alamäe.

Kuidas saab riik aidata ettevõtjaid, et nad saaksid kasvada nii suureks ja hakata teiste majanduste tükke Eesti riigi hüvanguks kokku ostma? Selleks on vaja kapitali. Eesti kapital on väga õhuke, kuna meie kapitalismi ajalugu on lühike. 20 aastat ettevõtluses tegutsenud inimesena võin teile kinnitada, et kapitalil on rahvus. Kui Eesti ja Soome ettevõtted tahavad osta sama Saksamaa firmat, siis Soome ettevõte saab selleks pangast või kapitaliturult raha oluliselt odavama hinnaga ja eestlastel ei olegi võimalik paremat pakkumist teha.

Selleks, et Eesti ettevõtete kopsumahtu suurendada, on vaja kasvatada rahvuslikku kapitali. Kõige lihtsam moodus seda teha on pöörata pilk pensionifondide poole. Eestlased on kokku kogunud neli miljardit eurot pensioniraha ning seda tuleb igal aastal ligi 0,6 miljardit eurot juurde. Kuid vaid 10 protsenti sellest ehk ca 400 miljonit eurot on investeeritud Eesti ettevõtetesse, sh pool sellest kinnisvarasse.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles