Urmas Viilma: ilmeksimatu paavsti eksirännak usukülma Eestisse (16)

Urmas Viilma
, EELK peapiiskop
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Viilma
Urmas Viilma Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Pole välistatud, et paavst Franciscus külastab Eestist hoopis seetõttu, et tegemist on erandliku riigiga, mis paistab silma oma erilise usu- või kirikuükskõiksusega. On ju Franciscus kogu ametiaja jooksul pööranud erilist tähelepanu vähemustele, tõrjututele ja omal kombel erilistele, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma.

Mina loodan, et paavst juhib oma delikaatsel moel meie tähelepanu sellele, et usulise kirjaoskuse vähenemine Eestis ei väljenda usuvabadust, mida mujal maailmas keegi mõistaks.

Eestis loomupärane ja maailmas ainulaadne üksteisemõistmine kristlike kirikute vahel on tegelikult asi, mida peaks igal pool väljaspool Eestist kõvahäälselt esile tõstma kui kristliku armastuse ja tuleviku oikumeenia eeskuju.

Päeval, mil paavst Franciscus külastab Eestit, on Saksa (katoliiklike) Piiskoppide Konverents lubanud avaldada ametlikud uurimustulemused seksuaalse ärakasutamise juhtumitest preestrite poolt Saksmaal aastatel 1946–2014. Kuna selle aruande tulemused on juba meediasse lekkinud, on avalikkus informeeritud, millise kohutava statistikaga tegemist on. Meil kõigil on oluline paavsti Eestis tervitades siiski arvesse võtta, et Franciscus on preestrite seksuaalkuriteod korduvalt ja ühemõtteliselt hukka mõistnud ning kutsunud üles karmilt karistama neid, kes lapsi väärkohtlevad.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles