Juhtkiri: Danske sigadused Eesti pinnal (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Danske sigadused Eesti pinnal
Danske sigadused Eesti pinnal Foto: Urmas Nemvalts

Mehed, kas te teete nalja? Konkreetsed pangajuhid Kopenhaagenis on vahvad poisid ja lihtsalt ei teadnud, mille eest nad vastutavad? Häbi ilmarahva ees võiks aga jaguneda kuidagi solidaarselt Eesti ja Taani rahva ning Eesti ja Taani riigi vahel? See meile ei sobi! Ei sobi kohe üldse mitte!

Meil on praegu oluline teada, et ka Taanis leidub küllaga poliitikuid ja teisi meie häid sõpru, kes saavad suurepäraselt aru, millega on tegemist olnud. Taani pankurite Eestis asuva filiaali abil pesti Venemaa valitseva kleptokraatia, kurjategijate raha selleks, et seda kasutada vabas maailmas. Tegemist on verise rahaga, mida aus inimene ei peaks puudutama.

Danske Bank ei olnud siin piiratud vastutusega aktsionär, vaid Eestis tegutses nende filiaal. Kopenhaageni pankurite harukontor, mille tegevuse eest nad pidid hoolt kandma ja lõppeks peaksid ka oma nahaga vastutama. Pangajuhtide jutt, et me lihtsalt ei teadnud, mida «nemad seal» kokku keetsid, ei ole eluliselt usutav.

Danske Bank avalikustas eile lühikese (!!!) 87-leheküljelise kokkuvõtte enda tellitud sisejuurdluse raportist (täies, pangajuhtidele esitatud mahus on raport mitukümmend korda pikem). Ka sest kokkuvõttest tuleb selgelt välja, et Eesti finantsinspektsioon osutas juba 2007. aastal, et rahapesureeglite järgimisega on lood kehvasti. Hilisemad hinnangud ütlesid, et pabereid on parandatud, ent tegelik olukord on ikka halb.

Tegelikult tegi Danske oma Eestis asuvas filiaalis ridamisi auditeid, mis kiitsid toimunu heaks või vähemalt rahuldavaks. Võib-olla Kopenhaagenis tegutsenud pangapealikud ei tahtnudki dokumentidest lugeda, et filiaali vahva kasumi taga on probleemid? Finantskriisile tagasi vaadates ei oleks seesugused kontrollitavate ja audiitorfirmade kokkumängud just liiga üllatavad.

Meenutagem, et Danske on nii Euroopas kui ka USAs kaubeldava aktsiaga börsifirma. Need uurimised ei ole eilse pressikonverentsiga kindlasti veel läbi. Eestile sai aga paljugi selgemaks ja Eesti finantsinspektsiooni senised napid sõnad said kinnitust.

Kindlasti on vale valada konkreetsete isiklikult kasu saanud pangajuhtide PR-operatsiooni saatel endale kui rahvale pähe veel solgiämbreid – olgu siis Eestis või Taanis.

Ka meie riigikogus tegutseb vähemalt paar kasulikku idiooti, kes raporteid ja tõendeid ära ootamata juba teavadki täpselt, kes nende poliitilistest konkurentidest on «ainuisikuliselt» vastutavad selle eest, et Danske panga filiaal aitas Eesti pinnal pesta Venemaa kurjategijate raha.

Eestile ja ka Taanile solgiämbri pähe valamine on sigadus, mille eest peavad vastutama need, kes seda tegid.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles