Taavi Minnik: KGB saeb raha (13)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TASS / TASS

Putini ja Venemaaga on nii, et neile omistatakse suuremat tarkust, kui neil tegelikult on. Putini kuvand tänases lääne ja, mis seal salata, ka meie enda meedias on midagi Mefistofelese sarnast, kes käib lääneriike ja oma naabreid kiusamas. Ka Vene eriteenistuste töötajate kohta on Hollywoodi filmide, Viktor Suvorovi raamatute ning Vene propaganda põhjal tekkinud ettekujutus kui supermeestest, kes, kui vaja, võtavad James Bondil endal vöökohast kinni ja virutavad ta nätaki põrandale pikali.

Samas, nagu näeme viimase aja sündmuste põhjal, on hollywoodlik fantaasia ja reaalsus kaks erinevat asja. Novitšoki-mehed Petrov ja Baširov ei sõitnud Aston Martiniga, vaid bussi ja rongiga. Nad ei liikunud peentes kasiinodes, vaid elasid kahekesi hotellitoas, kus öö maksab 47 naela. See on Londoni mastaapides vaat et sama kui silla all elada. Nad ei limpsinud vodkamartiinit ega flirtinud Xenia Onatoppiga, vaid suitsetasid kanepit ja võtsid Londonis kahe peale ühe prostituudi. Pärast Skripalide mürgitamist läksid poodi mingeid hilpe vaatama. Lühidalt öeldes oli tegemist kahe primaadi, mitte James Bondidega, kes keerasid neile antud ülesande nii nässu, kui see üldse on võimalik.

Viimase poole aasta jooksul on tulnud korduvalt suhelda mehega, keda meil on tituleeritud FSB agendiks, kel juhuslikult nagu Salisbury mehel on ka Petrov nimeks. Ei jäänud temast muljet kui James Bondist, kelle paljastasid meie Bondid, ehkki meie meedia esitleb vahelekukkumise juhte enam-vähem just sellisena. Pigem kui tasakaalutu psüühikaga ebaadekvaatsest inimesest, kes agentuuritöö jaoks oleks sobimatu.

Näiteid võib veel tuua. Möödunud kümnendil saatis GRU Gruusiasse inimesed, kellele tehti ülesandeks lasta õhku Bakuu-Supsa vaheline naftajuhe, aga nad ajasid juhtmed sassi ja lasksid eksikombel õhku hoopis Bakuu ja Bathumi vahelise naftajuhtme, mis oli selleks ajaks juba ammu suletud. Gruusia vastuluure on tegelikult korraldanud suurepäraseid operatsioone, muuhulgas pandi ühele GRU killerile nii-öelda juhtmed külge ja saadeti tagasi Venemaale, kus ta sai uue ülesande. Grusiinidel õnnestus lõpuks paljastada terve nende maa vastu tegutsev võrgustik.

Salisbury-Petrovil, meie Petrovil ja sellel, kuidas GRU ei suuda õiget naftajuhet õhku lasta, on lihtne seletus.

Salisbury-Petrovil, meie Petrovil ja sellel, kuidas GRU ei suuda õiget naftajuhet õhku lasta, on lihtne seletus. Erioperatsioonide ja -teenistuste jaoks on eraldatud Venemaal suured summad, mis poole tee peal ära varastatakse, nii et järele jäävad vaid kübemed. Kuid keda on võimalik pisku eest erioperatsioone täide viima värvata? Ainult debiilikuid. Vene eriteenistuste professionaalsuse languse taga on totaalne korruptsioon.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles