Mart Raudsaar: kui ei taha, siis sunnime?! (1)

Mart Raudsaar
, ajakirjandusõppejõud, Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor.
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigiportaal
Riigiportaal Foto: Erakogu

Kuna inimene on mugav ja harjumuse ori, siis pole innovatsioon ehk millegi olemasoleva teisiti ja eeldatavasti paremini tegemine kunagi lihtne. Enamasti nõuab see sundi. Steve Jobs ei lasknud insenere kontorist koju enne, kui uued lahendused olid välja mõeldud (muidugi, kontorisse oli neil kujundatud maapealne paradiis pinksilaudade ja pitsaga). Peeter I kehtestas bojaaridele habememaksu, et muuta impeeriumi fassaad euroopalikumaks.

Eestist meenub mulle kohe ID-kaardi kasutuselevõtt, mida sunduslikult peavad evima kõik. Kuigi hämmastav hulk inimesi kasutab panka sisenemisel veel paroolikaarte, on tõenäoliselt paljud igapäevase elu praktikas avastanud ID-kaardi võlud, mida ma ei hakka siinkohal üles lugema, ent millele on rajatud suur hulk rakendusi, mis teevad Saksamaa või mõne muu riigi ametnikud kadedaks.

Nüüd võib juhtuda, et riik astub järgmise sammu. Eesti riigi infoportaalis www.eesti.ee on igaühele riik loonud meili, nagu näiteks minul on võimalus kasutada meili mart.raudsaar@eesti.ee. Läinud nädalal võisime kuulda, et kaitseministeerium soovib muuta analoogilistele meilidele tulevate teadete (näiteks ajateenistuse kutsete) lugemise kodanikele kohustuslikuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles