Juhtkiri: GRU «geid» käisid kella vaatamas (11)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov.
Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov. Foto: TASS/TASS /Scanpix

Kremli propaganda-TV veidrast intervjuust Salisbury mürgitamises kahtlustatavate Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširoviga paistavad vale traagelniidid nii selgelt välja, et see justkui olekski tehtud selleks, et asja küll otsesõnu eitades kõigile ikkagi mõista anda, et mürgitasime ja oleme selle üle nüüd üheskoos uhked.

Veelgi enam, vaadates brittide kogutud tõendeid, tekib paratamatult kahtlus, et ka Sergei Skripali vastu suunatud «karistusoperatsioon» (tapmiskatse) oligi korraldatud nii, et uurijad jõuaksid järeldusele, kes on selle toime pannud. Kuid muidugi alles siis, kui elukutselised mõrtsukad on pageda jõudnud.

Sama joon oli omane ka Aleksandr Litvinenko mürgitamisele 2006. aastal. Kes meist tunneks otsast-otsani mõrtsukate mõttekäike ja «töö» meetodeid. Siiski, ka ausale inimesele ilmselgelt on olemas vähem äraandvaid viise tappa teist inimest kui mürgitada ainega, mille surmav annus esiteks maksab miljoneid ja teiseks on seda konkreetset vormi vaid Vene riigil.

Peale selle oli Litvinenko tapmisse polooniumiga ilmselgelt sisse kirjutatud haige nali, sõnamäng – Leedu (Litvinenko ~ Litva) mürgitati Poolaga (Marie Curie andis 1898. aastal avastatud radioaktiivsele elemendile nime oma sünnimaa järgi). Ütleme väga pehmelt nii, et ei ole eluliselt usutav, et selliseid miljoneid maksvaid «nalju» viiks läbi lihtsad inimesed, väikesed ametnikud, süsteemi mutrikesed.

Sümbolitega «mängimist» on olnud teisteski Venemaa poliitilistes mõrvades. Kremli võimumeestele tõsiselt varbale astunud ajakirjanik Anna Politkovskaja tapeti 7. oktoobril 2006. Loomulikult panid kõik kohe tähele, et see juhtus Vladimir Putini sünnipäeval.

Nagu maffiaprotsessis ei esine mõrtsukas kohtu ees loomulikult puhtsüdamliku ülestunnistusega, ent samas tahab, et kõigile jõuaks kohale, et just tema tappis ja mis on selle mõrva sõnum. Kuritegeliku jõugu enesekehtestamine, võimu saamine ja hoidmine on eesmärgid, mille nimel tegeletakse sellise varjava näitamisega.

Euroopa ja laiemalt läänemaiste demokraatiate ühine asi on vastu astuda kuritegelikule käitumisele. Sisuliselt püüab kuritegelik jõuk öelda kõigile ausatele inimestele, et neid huvita ei õigused ega reeglid, vaid nad teevad, mis neile pähe tuleb. Sisuliselt on tegemist kõigile ausatele, korralikele inimestele näkku irvitamisega.

Sellele lisaks veel Kremli propaganda-TV intervjueerija lame nali, et vast on Petrov ja Boširov geid, keda üldiselt vähemuste õigustele palju tähelepanu pöörav Ühendkuningriik on nüüd kuidagi taga kiusama hakanud. Poisid tahtsid Salisburys vaadata kuulsat kella, aga näed, mis välja tuli.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles