Barbar meie väraval

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stephen Schwarzman. FOTO: Andrus Peegel
Stephen Schwarzman. FOTO: Andrus Peegel Foto: Andrus Peegel

Üksteist aastat tagasi ühel veebruari õhtupoolikul pandi New Yorgi Park Avenue kalleimas kvartalis mõneks ajaks liiklus kinni. Põhjuseks oli maailma suurima erakapitalifirma Blackstone asutaja ja juhi Stephen Schwarzmani 60. sünnipäevapidu, kus osalesid Donald Trump, JPMorgan Chase’i juht Jamie Dimon, Goldman Sachsi juht Lloyd Blankfein ja paljud teised rahamaailma vägevad. Tantsumuusika tuli Rod Stewartilt ja õnnesoovilaulu esitas R&B staar Patti LaBelle. Pidu ei kajastanud ainult seltskonnaajakirjandus, vaid ka tõsised majandusväljaanded. The New York Times kirjutas juba varem, et Schwarzmani peo kohta liigub rohkem kuuldusi kui tema tehingute kohta.

Erakapitalifirmad tekkisid eelmise sajandi viimasel veerandil tänu tehingutele, milles firmad või fondid ostsid ettevõtte välja. Tegemist oli kas raskustesse sattunud ettevõtetega või firmadega, keda turg muul põhjusel odavaks hindas. Need osteti kas koos juhtkonnaga või ilma nendega koostööd tegemata välja. Ettevõtte tegevus korraldati ümber, see muudeti efektiivsemaks ja hiljem viidi taas börsile või müüdi mõnele teisele investorile suure kasuga edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles