Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Vladimir Sazonov: vaarao islamistide vastu (2)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Abdel Fattah al-Sisi
Abdel Fattah al-Sisi Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Sõjaväeline diktatuur Egiptuses on suutnud vältida naaberriikide saatuse kordamist, kirjutab orientalist Vladimir Sazonov.

Juuli lõpus tuli teade, et Egiptuse kohus on mõistnud surma 75 inimest, mis on väga suur arv. Nende hulgas on ka mitmed Moslemi Vennaskonna juhid. Uut režiimi Egiptuses juhib kaitseminister marssal Abdel Fattah Saeed Hussein Khalil el-Sisi, kes mängis juunis 2013 võtmerolli president Muhammed Mursi valitsuse kukutamises.

El-Sisi ja ta pooldajad on üritanud maha Moslemi Vennaskonda, äärmusliku islamistlikku organisatsiooni, kelle esindajad tulid võimule Egiptuses 2012. aastal, pärast Mubaraki kukutamist ja kelle soov oli luua Egiptuses islamiriik. Islamistide katse teha Egiptusest islamistlik riik kukkus läbi.

Moslemi Vennaskond on Egiptuses nüüd keelatud ja kuulutatud terroristlikuks organisatsiooniks. Sisuliselt on Mubaraki aeg, kuna uus «vaarao» el-Sisi jätkab enam-vähem samal kursil - tegutseb islamiseerimise vastu.

Kurikuulus Moslemi Vennaskond, kes valitses riiki aastatel 2012-2013, viis Egiptuse majanduse veelgi kehvemasse olukorda, ega toonud kaasa demokratiseerumist, tohutu korruptsiooni vähenemist, vaid võttis kursi islamiseerimisele ning on aidanud islami radikaalide sisseimbumisele riiki. 10. veebruaril 2011 Postimehes ilmunud loos «Moslemi Vennaskond – hunt lambanahas» märkis teoloogiadoktor Peeter Espak õigesti:

«Vennaskond pakkuvat uut tõusu moraalis ja inimeste vaimset vabanemist kolonialistlikest väärtustest. Oma ihas demokraatlikul teel võimule pääseda ja lääne poolehoidu võita on isegi antud lubadusi pidada kinni senistest Egiptuse sõlmitud välislepingutest ja austada nii konstitutsiooni kui teisi ilmalikke seadusi. Kui aga kuulata selle liikumise liidrite lääne meediale antud intervjuusid, torkab silma absoluutne demagoogia argumentatsioonis ning vahel lausa valugrimass näos ja põlgus hääles, millega neid lubadusi jagatakse. Tõeluse mõistmiseks aitab sellestki, kui heita pilk vennaskonna ametlikule logole, kus kujutatud rohelises ringis koraan, mis on asetatud kahe ristatud mõõga vahele. Kes selle sümboolika põhjal ei suuda veel mõista selle tähendust, siis vennaskonna logol on kõik araabia keeles ka lahti seletatud.»

Moslemi Vennaskond on panislamistlik ja äärmuslik liikumine, mis mitmes riigis on keelatud. Mitmed Lääne poliitikud ja analüütikud on nentinud, et tegu on leebemas vormis Al-Qaedaga või ISIS-ega.

Moslemi Vennaskond unistas veel ammu enne ISISt Kalifaadi taastamisest juba 20. sajandi algul. Juba 1928. aastal Egiptuses rajatud Moslemi Vennaskonna ühe asutaja Hassan al-Banna unistuseks oli panislamistliku impeeriumi või hiigelkalifaadi loomine Hispaaniast Indoneesiani ning ta väljendas oma põhimõtteid järgnevalt: «Jumal on meie eesmärgiks, Koraan aga meie õigus, prohvet on meie juht, džihaad on meie tee ning surm Allahi (Jumala) eest on meie ülim taotlus.»

Lühike, aga üpris konkreetne programm, kus liberalismile, usu-, sõnavabadusele ja demokraatlikele väärtustele kohta ilmselt ei leidu, kuna Koraan ja šariaat on islamistidele põhiseaduseks, kõikide normide ning seaduste aluseks. ISIS-el ja teistel salafi radikaalsetel terroristlikel liikumistel on üpris sarnane ideoloogia.

Julgen väita et Moslemi Vennaskond ja al-Banna on ISIS-e, Al-Qaeda eelkäija ja eelkõige ideoloogilises mõttes, olles nende «ideoloogiline ema» või «ämmaemand». On räägitud Moslemi Vennaskonna sidemetest Al-Qaedaga ja ISIS-ega - nt väidetavasti Moslemi Vennaskonna harud on seotud Al-Qaedaga ja ISIS-ega Liibüas ja ühinesid seal et levitada terrorismi. Seda on väitnud Liibüa armee eeskõneleja kolonel Ahmad Al-Mesmari 2017 a. oktoobri alguses. Taolisi näiteid võiks tuua tosinate kaupa.

Pole ilmselt ka juhuslik, et rida riike on Moslemi Vennaskonna ärakeelanud kui terroristliku liikumise - nt Saudi Araabia, Egiptus, Venemaa, Bahrein, Süüria jt. Donald Trumpi administratsioon on kaalunud Moslemi Vennaskonna terroristlikuks rühmituseks kuulutamist.

Tagasi üles