Meelis Luht: kasum palga arvelt (2)

Meelis Luht
, Tartu Ülikooli kantsler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Luht.
Meelis Luht. Foto: Liis Treimann/Postimees

Ei ole nõus, et head palgad söövad ära ettevõtjate kasumi ja investeerimisvõime, kirjutab endine ettevõtja ja praegune Tartu Ülikooli kantsler Meelis Luht. Näiteks IT-valdkonnas võivad kõrged palgad olla mitte lihtsalt igakuine kulu, vaid pikaajaline investeering, mida tuleks ka statistikas nii näidata.

Kui riigi keskmine palgatõus sisaldab ühes majandussektoris n-ö investeeringuid ehk IKT palka, mis kogu aeg kasvab, tekibki tunne, et igal pool palgad tõusevad. See omakorda põhjustab liigsuuri ootusi üldiseks palgatõusuks. Vana majanduse palgakasv on kindalasti aeglasem ja säästvam.

Meie IT-sektori maailmahaardega ettevõtted maksvad maailmatasemel palka. Järelikult teevad nendes töötavad inimesed head tööd ja loovad lisaväärtust ettevõttele, riigile ja ka enesele. Ja mis selles siis halba on?

Statistika abil peaks selle hälbe kõrvale jätma ning olukorda maalähedasemalt hindama. Nii saaksime paremini aru, millised on meie tavainimeste palgatasemed. Võibolla tasub neid arve vaadates ka Eesti vanasse majandusse investeerida, et ikka jagamisemajandusele ka midagi jagada jaguks.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles