Taavi Minnik: aeti ristikäigule, välja kukkus geiparaad (6)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geiparaad. Foto on illustreeriv
Geiparaad. Foto on illustreeriv Foto: CEphoto/Uwe Arenas

Suve algul käisin Varssavis konverentsil, mille teemaks oli uue ja vana, digi- ja pabermeedia vahekord. Väga põnev teema, kuid ürituse kaaperdasid täielikult auväärsete ingliskeelsete väljaannete, nagu LA Times, CNN ja Guardian ajakirjanikud, kes otsustasid rääkida oma lemmikteemadel. Muidugi ikka iseendast ning sellest, kuidas iga põõsa all varitseb neid paremäärmuslane, ja loomulikult ka Donald Trumpist. Poolakatest korraldajad, kes on muidu armsad ja toredad inimesed, olid kimbatuses. Legendaarne ning terava ütlemisega Vene riigimees Viktor Tšernomõrdin oleks selle peale öelnud, et inimesed aeti ristikäigule, aga kukkus välja geiparaad. Meedia oleviku ja tuleviku küsimuste arutamise asemel leidis aset komsomoliaktiivi koosolek, millel mõisteti hukka seltsimees Trumpi amoraalsed teod, manitseti inimesi olema valvsad ja õhtu lõpetuseks otsustasid ingliskeelsed kolleegid vastu võtta ühisavalduse, milles lubati veelgi ägedamalt võidelda pead tõstva paremäärmuslusega. Nagu vanasti tõotasid lüpsjad ja töölised teha viisaastaku ära kolme päevaga.

See kõik on naljakas, kuid lugedes iga päev uudiseid, kuidas Rootsis, Itaalias, Saksamaal ja kus tahes tõstavad pead paremäärmuslased ning neonatsid, on laias laastus asjale kaks seletust. Võib-olla on Euroopas tõepoolest suurel hulgal latentseid hitlerlasi, kes peitunud viisakate ja toredate inimeste maskide taha, kuid pärast päevatööd kisuvad kardinad akna ette ja panevad mängima Hitleri kõige sütitavama kõne. See tuletab meelde, kuidas ülikoolikolleegid klatšisid seljataga ühte eesti tuntumat ajaloolast, et too kuulavat Hitleri kõnesid ja suitsetavat samal ajal kanepit. See omakorda meenutab seda, kuidas ühe Euroopa säravaima väejuhi, Savoia Eugeni poliitilised vastased lasksid lahti fake news’i selle kohta, et öösiti riietub marssal naisterahvaks ja käib kõige patustematel Viini tänavatel mehi lantimas.

Kõik on võimalik. Näiteks ka see, et lääne suurtes väljaannetes domineerivad vasakpoolsete vaadetega inimesed, kes tegid näiteks hiljutisi Chemnitzi sündmusi kajastades seda, mida nimetatakse hirmuga kauplemiseks, suurendades paremäärmuslaste ja neonatside rolli nendes sündmustes. Ajakirjanikel ja toimetajatel on võimalus suruda ühiskonnale peale teemade päevakava ning kujutada ühtesid või teisi ühiskondlikult olulistena. Aga kuna nendel inimestel on domineerivalt vasakpoolsed vaated, siis ALATEADLIKULT on nendele põhiline fašismioht ja võitlus selle vastu. Ning KÕIK, kes neile ei meeldi, on emb-kumb, kas potentsiaalsed või tänased fašistid. Ise usuvad nad siiralt, et on ühiskonna kaitsjad.

Legendaarne ja terava ütlemisega Vene riigimees Viktor Tšernomõrdin oleks selle peale öelnud, et inimesed aeti ristikäigule, aga kukkus välja geiparaad.
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles