Andres Adamson: tsaari tõeline pale: Peeter Esimesest – monumendist ja inimesest (30)

Andres Adamson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter-Pauli kindluse õuel istuva kuju pea on modelleeritud Carlo Bartolomeo Rastrelli poolt veel tsaari eluajal tehtud kipsmaski järgi. Selle järgi on valmistatud ka see Ermitaaži vahakuju.
Peeter-Pauli kindluse õuel istuva kuju pea on modelleeritud Carlo Bartolomeo Rastrelli poolt veel tsaari eluajal tehtud kipsmaski järgi. Selle järgi on valmistatud ka see Ermitaaži vahakuju. Foto: Internet

Seks, vägivald ja viin olid vene tsarismi ikooni Peeter I elu lahutamatu osa. Samas pole kahtlust, et Peeter pööras aasialiku Venemaa näo kaheks järgmiseks sajandiks Euroopasse, kirjutab ajaloolane Andres Adamson.

  • Kui tema esimesel naisel Jevdokial tekkis kloostrisse saadetult lähem suhe kellegi major Gleboviga, lasi tsaar tolle teibasse ajada, ja et ta pakases enneaegu surnuks ei külmuks, panna kasukas selga ja müts pähe.
  • Sõjakäikudel ja reisidel kõlbasid Peetrile igasugused naised ning kui neid käepärast polnud, siis ka mehed. Seoses tema tentsikute ja Menšikoviga liikusid kuulujutud, et tsaar elab nendega patuelu.
Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles