Sulev Valner: kingitus Tallinna televisioonile

Sulev Valner
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner
Sulev Valner Foto: SCANPIX

Lisaks lõputult venivale jutule haldusreformist, mis määramatuses nagu kirves pea kohal segab paljudel omavalitsustel juba aastaid rahulikult tulevast arengut planeerida, on riigivõim valdu ja linnu viimastel aastatel ka otseselt rahaga nöökinud. 



Üks hetk oli see, kui masu saabudes lõigati nagu muuseas maha osa tulumaksust, mis omavalitsuste eelarvetesse laekus. Teine, eesootav maksutulude langus tuleb otsusest vabastada nn kodualune maa maamaksust. Raha, mis selle tõttu saamata jääb, on ju valdade ja linnade eelarve senine kõige kindlam tulu.

Elanik võib ennast palju lihtsamini linnast või vallast välja kirjutada või sissetuleku kaotada võrreldes sellega, et maa ei kao omavalitsusest kuhugi, maa omanik on kergesti leitav ja kus ta ikka maamaksu maksmisest varem või hiljem pääseb.

Õnneks näib nüüd valitsusliit ka aru saavat, et lõputult ei saa omavalitsuste tulu lõigata. Nagu riigikogu rahanduskomisjoni mõjukas reformierakondlasest liige Taavi Rõivas on värskelt lubanud, valmistatakse ette maamaksu kaotamisest saamata jääva tulu hüvitamist valdadele ja linnadele. Tema sõnul on kõige loogilisem ja õiglasem lahendus tõsta tulumaksu protsenti, mis omavalitsustele läheb, taas 11,4st suuremaks. Ilmselt siis taas kõigile võrdsel määral.

See on kindlasti parem lahendus kui mitte midagi. Aga kas just parim, võib pisut kahelda. Kui räägime Eesti-sisestest regionaalsetest liiga suurtest erinevustest, mille tõttu pealinn võib kulutada praegu raha oma televisiooni tegemiseks, samas kui väikesed maaomavalitsused peavad iga eurot lugema kas või näiteks väikeste külaraamatukogude elus hoidmiseks, siis pigem peaksime mõtlema nende tulubaasi erinevuste tasandamisele, mitte suurendamisele.

Kui aga lahenduseks on nüüd kõigile omavalitsustele ühtmoodi suurendada neile määratud osa inimeste tulumaksust, siis võidavad kes? Loomulikult need linnad ja vallad, kellele tulumaksu suhteliselt rohkem laekub. Seega Tallinn ja Tartu, Viimsi ja Harku. Ning teised nende sarnased loomuliku asukohaeelisega omavalitsused. Ärge tulge rääkima, et Misso, Taheva või Alatskivi vald on ise süüdi, et seal sama palju kõrgepalgalisi inimesi ei ela kui Viimsis või Sauel. Olen päris kindel, et kui võiksime kas või eksperimendi korras üheks valimistsükliks saata keskustest kaugemal asuvaid omavalitsusi juhtima kogu meie poliitilise eliidi eesotsas peaministri ja Tallinna linnapeaga, ei saavutaks nad mingit märgatavat kohalike tulude kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles