«Joodikud, vargad, liiderdajad, tainapead» ehk psühholoogilised manipulatsioonid kirikus (8)

Taavi Minnik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimne reliikvia
Viimne reliikvia Foto: Kaader filmist

Eesti kultusfilmis «Viimne reliikvia» on stseen, kus vend Johannes sõnab munkadele: «Ehk jumal annab teile andeks, et te olete kõik joodikud, vargad, liiderdajad, tainapead.» Arvamustoimetaja Taavi Minnik küsis viimaste katoliku kiriku skandaalide valguses Venemaa õigeusukiriku heaks töötavalt psühholoogilt ja psühhoterapeudilt Natalja Skuratovskajalt, miks kirikuinstitutsioonid vargaid ja liiderdajaid läbi aegade on suurel hulgal ligi meelitanud.

  • Keegi ei lähe kirikusse spetsiaalselt lapsi pilastama. Need 300 vaimulikku läksid kirikusse teiste kavatsustega, kuid see keskkond andis võimaluse nende kõige halvematele kalduvustele välja löömiseks.
  • Usk vaimulikesse kui võluritesse on kristlasele vastuvõetamatu ning seepärast peaks kirik inimesi valgustama. Kuid siis tekivad vastuolud raha ja vaimsete huvide vahel.
Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles