Heili Sibrits: eestlased on kohal

Heili Sibrits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heili Sibrits
Heili Sibrits Foto: Peeter Langovits

Helsingi raamatumessil küsisid soomlased, et mida teil, eestlastel, siis peale Jaan Krossi meile veel anda on. Üht-teist ikka on. Me oleme andnud neile ehitajad, medõed, odava viina – ja võib-olla saame neile anda ka rohkesti eesti kirjandust. Pärast kaht messipäeva, kus Eesti on peakülaline, on väljavaated selleks väga head.

Kui vahel võib olla jäänud mulje, et oleme enda tutvustamisel väikesed ja saamatud, siis Helsingi messikeskuses on näha, et eestlased on kohal. Ja mitte ainult näha – Eesti boks pole tõtt-öelda mitte just kõige parema koha peal –, vaid ka kuulda. Kui eesti kirjanikud esinevad, on alati kuulajaid, ja mitte üksnes eestlased ja estofiilid, vaid soomlased, kes on avastamas eesti kirjandust.

Ei saa küll loota, et üks mess tooks meile suure läbimurde, kuid suured lootused on Indrek Harglal, Mari Saadil ja Ene Mihkelsonil. Nemad on need, keda küsitakse, keda vaadatakse, kellelt edu oodatakse. Eriti Harglat, kelle puhul heale lugemisele lisandub tuttav Tallinna-kontekst – pea kõik soomlased on vähemalt korra Tallinnas käinud, tunnevad seda, ja tunnevad selle ka raamatus ära.

Neljapäeval ja reedel oli messil ka presidendipaar, messi samal ajal nii rikastades kui ka varjutades. Mõned kirjanikud tundsid kohati, et raamatut esitlenud president ja tema leiba küpsetanud abikaasa tõmbasid kohati kirjanikele mõeldud tähelepanu liialt endale.

Kuid samas on Eesti boksis kõige müüdavam raamat just Evelin Ilvese eesti-inglise kakskeelne kokaraamat. Jõulukingitusi otsivate inimeste sihiks sobib raamatumess suurepäraselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles