Vastukaja: Virumaa Muuseumide tegevus on mitmekülgne

Ants Leemets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Leemets
Ants Leemets Foto: Valimised

Nils Niitra kirjutas eile repliigis «Halvasti varjatud surm» (PM 27.10): «Lääne-Virus pani üks endine poliitik püsti sellise asja et… Minge Virumaa Muuseumi – seal on kõik: pordumaja, tapamaja, õudustemaja ja veel palju ägedaid asju. Täielik Disneyland!»

Sihtasutuse Virumaa Muuseumid koosseisus on Palmse mõis, mis on Eesti esinduslikumaid mõisakomplekse ja mis hiljaaegu võitis koos Sagadi ja Vihula mõisaga EDEN I auhinna, mis tähendab, et see kuulub Euroopa parimate turismikohtade hulka.

Meil on ka Rakvere linnus, mida külastab aastas üle 60 000 inimese ja mille turismiturule toomise eest saime Eesti Turismifirmade Liidult 2004. aastal parima turismiedendaja tiitli. Meie Karepa Kalame talu on kujunenud esinduslikuks kunstitaluks, kus toimub palju üritusi ja kus on valmimas skulptuuripark.

Rakvere linnakodaniku majamuuseum on Eesti üks esinduslikumaid näiteid 20. sajandi alguse elamisest. Eelkõige tänu koha autentsusele on seal filmitud mitmeid filme. 1471. aastal valminud Toolse linnuse puhul on meie missiooniks selle konserveerimine, tänu muinsuskaitseameti toetusele oleme teinud seda järjepidevalt mitmeid aastaid.

Rakvere näitustemajas asub meie varakamber, mille uhkuseks on 15. sajandi gooti kapp ja 2500 aastat vana pronksmõõk, mis on Eestis üks vanemaid. Alalistest näitustest on piiritusenäitus ja ülakorrusel heatasemelised kunstinäitused. Niisiis, Nils Niitral on õigus – meil on palju ägedaid asju.

Virumaa Muuseumid andis eelmisel aastal tööd 62 inimesele, meie omatulud katavad personali- ja majanduskuludest 64 protsenti, mis on parim näitaja Eestis. Virumaa Muuseumi külastas eelmisel aastal 150 000 inimest ja sellel aastal on külastajate arv kasvanud. Meil on 120 000 museaali ja meie ajalooliste hoonete kogu on Eesti muuseumidest üks esinduslikumaid.

Disneyland aga on maailmas üks edukamaid atraktsioone ja selle teeninduskultuurist tuleb õppida. See on tipptase, mitte halvustamise objekt. Meil ei ole ei nii hea tase, meil pole ka Miki-Hiirt või piilupart Donaldit. Aga on haned, kitsed, lambad ja hobused

P.S.  Olen Eesti Reformierakonna liige, Tallinna volikogu liige ja reformi fraktsiooni aseesimees. Tööd ja poliitilist tegevust ei ole mõtet omavahel segada.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles