Postimehe Trehvunks: kas me inimesed muutuvad targemaks või rumalamaks? (12)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimehe Trehvunks jõudis täna Narva, kus arutleti selle üle, kuidas muutub rahva vaimne võimekus ajas. Postimees tegi üritusest ülekande.

Seekordsel Trehvunksil küsiti: «Kas me inimesed muutuvad targemaks või rumalamaks?» Lühiloengutega esinevad president Kersti Kaljulaid ja vaimse võimekuse uurija akadeemik Jüri Allik.

Ettekannete ja arutelude käigus otsitakse vastust küsimustele, kas iga järgmine põlvkond on eelmisest nupukam või käib rahva keskmine vaimne võimekus hoopis alla, ning kui elanike keskmine nutikus muutub, siis millest see tuleb ja kas sel on mõju näiteks majanduskasvule.

«Ettekande lõpuks on mul sõnum selle kohta, kas me oleme teistest rahvastest targemad või rumalamad,» ütles akadeemik Allik. Oma ettekandes küsis ta, kas IQ-skooride muutused tähendavad alati targemaks või rumalamaks muutumist ja millisest piirist alates on need muutused üldse olulised.

«Flynni efekt ja selle vastand kõnelevad sellest, et populatsiooni keskmised IQ-skoorid võivad muutuda ja mõnel juhul isegi dramaatiliselt. Lisaks intelligentsuse testidele on aga mitmeid teisi intelligentsuse näitajaid, mis peaksid käituma samamoodi nagu IQ-testid,» lisas Allik teemat tutvustades.

Postimehe Trehvunks on Tallinnast alguse saanud tippteadmisi tutvustavate, intrigeerivate ettekannetega õhtusöökide sari, mis on nüüdseks toimunud ka Pärnus, Tartus, Rakveres ja Võrus. Varasemad Trehvunksid on keskendunud erinevatele teemadele, tulevikutoidust välispoliitikani. Lühiloengutega on üles astunud arvamusliidrid, teadlased ja poliitikud.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles