Postimees 1991. aastal: välisriigid tunnustavad Eestit

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk Hermann.
Pikk Hermann. Foto: Erik Prozes

Pühapäeval saatis Taani parlamendi Folketingi esimees H.P. Clausen Arnold Rüütlile kirja, milles ta teatas, et valitsus määras Ole Borchi Taani Kuningriigi suursaadikuks Eestisse, Lätisse ja Leedusse ning hr. Borch saabub Riiga Stockholmi lennukiga 26. augustil kell 18.45.

EV välisminister Lennart Meri sai teate Argentina suursaatkonnast Moskvas, millest suursaadik oma valitsuse ülesandel teatas, et 25. augustil tunnustas Argentina valitsus Eesti Vabariigi iseseisvust. Suursaadikule Moskvas on pandud saadiku määramine Tallinna.

Poola Vabariigi valitsus teatas valmisolekust seada Balti riikidega sisse normaalsed riikidevahelised suhted, ütles ajakirjanikele välisminister Krzysztof Skubizewski.

Joel Haukka teatas Stockholmist viitega ajalehele «Dagens Nyheter» 26. augustist, et Rootsi tunnustab kolme Balti riigi iseseisvust pärast tänasele kavandatud parlamendi väliskomisjoni istungit. Rootsi poliitikud avaldavad arvamust, milline seisukoht võtta kunagi Rootsi poolt välja antud Eesti kulla suhtes. Üsna üksmeelselt arvatakse, et tuleb maksta kompensatsiooni. Praeguste turuhindade kohaselt oleks kulla hind 300 miljonit Rootsi krooni.

Soome raadio uudistes öeldi, et Balti riikide tunnustamine leiab aset pärast seda, kui Moskva on oma seisukoha avaldanud.

27.8.1991

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles