Peeter Langovitsi tagasivaade: võimas plahvatus Vabaduse väljakul

Peeter Langovits
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabaduse väljaku ja Harju tänava nurgast möödudes meenub sageli pilt, mis avanes sel kohal veerand sajandit tagasi pärast plahvatust. Estonian Airi kontori ukse ees 1993. aasta 26. augusti hilisõhtul kell 23 toimunud võimsa lõhkekeha plahvatust oli kuulda üle kogu linna.

Tegu oli kuni 10 kg trotüüli sisaldanud omatehtud kellamehhanismiga lõhkeseadeldisega, mis oli asetatud maja tugiposti lähedale. Plahvatus tõi kaasa suure hulga purustusi.

Oli hiline argipäevaõhtu, rahvast liikus tänavatel vähe ja õnneks sel hetkel läheduses olnutest keegi surma ei saanud. Kaks meest said tõsisemaid vigastusi ja kiirabi toimetas nad haiglasse. Veel viite inimest vigastasid laialilennanud klaasikillud, kannatanutele anti esmaabi kohapeal. Järgmisel hommikul pilte tehes nägin, et purustusi oli kogu majal. Vabaduse plats oli klaasikilde täis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles